12. november 2019 demonstrerede 20 fagligt aktive foran Møllegårdens Planteskole imod løndumping på den fynske planteskole. Foto: Fagbladet 3F

3F slår til mod stor gruppe firmaer: - Det er grov løndumping

19. nov 2019
Presset på en polsk bagmands virksomheder og hans kunder stiger nu markant, efter at 3F har iværksat faglige konflikter imod 12 selskaber med tilknytning til ham.

I sidste uge skiftede Møllegårdens Planteskole på Fyn et konfliktramt entreprenørfirma uden overenskomst ud med et lignende konfliktramt entreprenørfirma med samme bagmand. Og hvis den store, midtfynske planteskole vil gentage det, er der rig mulighed for det.

For 3F har nu fået iværksat eller varslet faglig konflikt imod i alt 12 selskaber, som har relation til bagmanden, der står bag en række firmaer under navnet PF Gruppen. Det skriver Fagbladet 3F.

Et af firmaerne under PF Gruppen, Goskov ApS, forsyner for tiden Møllegårdens Planteskole med en stribe medarbejdere, der tjener 70-80 kroner i timen før skat.

- Vi har fået henvendelser fra flere medlemmer, som klager over deres løn og føler sig udnyttet af PF Gruppen. Vi har også fået henvendelser fra virksomheder, som klager over lave lønninger hos PF Gruppen. Der er helt klart tale om grov løndumping, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vores mål med konflikterne er at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne hos firmaerne under PF Gruppen. Samt sikre en lige konkurrence mellem virksomheder på det grønne område i Danmark, siger han.

Møllegårdens Planteskole producerer hække og leverer især det kendte mærke Prima færdig hæk til udenlandske og danske kunder såsom Bauhaus.

Omkring 40 udlændinge fra PF Gruppen har i 2019 arbejdet hos den store planteskole, oplyser 3F Østfyn.

Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst for gartnerier og planteskoler, som GLS-A og 3F har indgået. Lønnen efter overenskomsten skal for tiden være mindst 143 kroner i timen.

Ejeren af og direktøren for Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, har “ingen kommentarer” til, at han har hyret et konfliktramt selskab under PF Gruppen. Eller til medarbejdernes løn.

3F har fået iværksat hovedkonflikter imod 12 selskaber, som har relation til bagmanden bag PF Gruppen. Desuden har fagforbundet fået etableret – eller varslet såkaldte sympatikonflikter, som snart kan træde i kraft – over for de samme 12 selskaber.   

En sympatikonflikt medfører, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde med forbindelse til virksomheden.

De 12 selskaber er alle 100 eller 75 procent ejet af bagmanden Przemyslaw Teclaw, der selv har adresse i Polen. Alle 12 selskaber er registreret på Bregnebjergvej nær Glamsbjerg på Fyn.

Sylwester Tobis, der også har adresse i Polen, ejer 25 procent af otte af selskaberne. Disse otte selskaber er han også administrerende direktør for.

Forleden fyrede Przemyslaw Teclaw en medarbejder – efter at hun havde meldt sig ind i 3F – med den begrundelse, at der manglede arbejde. Den 28-årige kvinde arbejdede via Goskov ApS hos Møllegårdens Planteskole.

Fagbladet 3F har gennem længere tid forsøgt at få kommentarer fra Przemyslaw Teclaw og Sylwester Tobis. Men de har hverken reageret på Fagbladet 3F’s telefonopkald eller henvendelser på e-mail.