Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Efter dramatisk forløb: 5.000 klinikassistenter får ny overenskomst

19. jun, 11:05
Efter et dramatisk forløb har både HK Privat og Tandlægeforeningens medlemmer nu stemt ja til en overenskomstaftale.

5.000 tandklinikassistenter har fået en ny overenskomst.

Dermed kan HK Privat og Tandlægeforeningen nu sætte punktum for et dramatisk forløb, der kulminerede i marts, da 75 pct. af tandklinikejerne valgte at sige nej til den overenskomst, der ellers var forhandlet på plads med tandklinikassistenternes fagforening.

Nu er overenskomsten vedtaget ved urafstemning i både Tandlægeforeningen og HK Privat.

LÆS OGSÅ: Læger har oplevet store fordele under corona

- Jeg er lettet og glad for, at vi nu kan sende vores tandklinikassistenter på sommerferie med den ro i maven, som en overenskomstaftale giver. Tandlægerne sendte os ud i et tumultarisk forløb, efter at de stemte nej i marts, men i stedet for at aktivere en konflikt med det samme, har vi hele tiden haft en klar linje om ikke skabe kaos midt i en sundhedskrise, siger næstformanden i HK Privat, Anja C. Jensen, i en pressemeddelelse.

Ifølge Tandlægeforeningen var det coronakrisen og regeringens tvungne nedlukning af landets tandklinikker for alt andet end akutte behandlinger, der gjorde det økonomisk umuligt for klinikejerne at stemme ja i første omgang. 

Klinikejere: Det bedst opnåelige

Nu er parterne så blevet enige om en aftale, hvor rammen er den samme som ved den første overenskomstaftale, men hvor klinikassistenterne må vente lidt længere på at få lønstigningerne ind på bankkontoen end andre privatansatte i industrien

- Det er godt, at vi har fået en overenskomstaftale for klinikassistenterne. Det er ikke den optimale overenskomst set fra tandlægernes side. Men det er den bedst mulige, hvis vi ikke skulle ud i en konflikt. Tandklinikkerne har brug for fokus på at genetablere driften oven på coronakrisen, så vi kan fastholde så mange arbejdspladser som muligt, siger formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen Torben Schønwaldt.

Overenskomstaftalen indeholder blandt andet en automatisk stigning i minimumslønnen på 1.421 kroner om måneden fordelt over tre år for alle privatansatte tandklinikassistenter.

Forbedringerne i den nye overenskomst minder derudover i høj grad om industriforliget, som blev indgået i  februar. Eksempelvis stiger fritvalgskontoen fra 4 til 7 procent i aftaleperioden. Beløbet kommer oveni lønnen og kan veksles til kontanter eller bruges til at købe seniorfridage, børneomsorgsdage, indbetaling til pensionsordning.