Her ses passagerer i Københavns Lufthavn i Kastrup under en strejke. Foto: Simon Skipper / Ritzau Scanpix

Principiel dom: Fly­passagerer får pengene retur

7. nov 2019
En ny dom i byretten kan bane vejen for erstatning til tusindvis af flypassagerer.

Ryanair skal udbetale kompensation til passagerer, som i 2018 havde bestilt plads på fly mellem København og den spanske hovedstad, Madrid. Sådan lyder dommen fra Københavns Byret i en sag, der potentielt kan få enorm betydning for passagerer og flyselskaber, skriver dr.dk.    

Afgangene blev aflyst, fordi selskabets ansatte tog del i en lovlig og varslet strejke.

- Vi har ellers set mange eksempler på flyselskaber, der forsøger at kalde en strejke blandt flyselskabets eget personale for en usædvanlig omstændighed. Det er bare ikke korrekt, siger chefjurist ved AirHelp Christian Nielsen, som har ført sagen for passagererne, til dr.dk.

LÆS OGSÅ: Faglig konflikt rammer mandag: Medarbejdere føler sig udnyttede

Som rejsende har man mulighed for på egen hånd at kræve kompensation hos flyselskaberne, men hvis de nægter at betale, kan man klage til Trafikstyrelsen. En anden mulighed består i at klage gennem kompensationsselskaber som Airhelp, der til gengæld tager 25 procent af kompensationen i betaling. 

I sagen ved Københavns Byret blev passagererne ombooket til et andet fly, men forsinkelserne endte med at skære tre dage af deres ophold i Madrid. Afgørelsen læner sig op ad en dom fra EU-domstolen fra april 2018, hvor det med syvtommersøm blev slået fast, at en ulovlig og uvarslet strejke ikke anses som en usædvanlig omstændighed.

LÆS OGSÅ: Sportsvært bliver ny vært på Hammerslag

Derfor mente byretten heller ikke, at en varslet og lovlig strejke kan betegnes som usædvanlig. Men det svenske og norske klagenævn er i flere omgange kommet frem til den modsatte konklusion, forklarer direktør i forbrugernetværket Forbruger Europa Lars Arent.

- Ryanair kommer muligvis til at tage sagen videre til EU-Domstolen, for sager om kompensation ved strejke er meget principielle, og kan blive afgørende og meget dyre for flyselskaberne«, siger han og tilføjer, at Trafikstyrelsen har ventet med at afgøre tilsvarende sager om kompensation til passagerer, som blev forsinkede under SAS-strejken sidste år.