20200402-084209-1-1920x1208we
Ved tagarbejde gælder det, at ansatte må arbejde i op til fem meters højde. Ved andet arbejde er regel to meter (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter dødsulykke fra tag: Forbund kræver forældet regel ændret

24. feb 2021, 06:10
Tagdækkere må arbejde uden sikkerhed, hvis der er under fem meter til jorden og under særlige omstændigheder. 3F mener, der er alt for meget, der er op til fortolkning ved den regel, og derfor ønsker forbundet den ændret.

Fire meter var faldet, der fredag tog livet af en 67-årig tagdækker. Hos 3F mener man, at ulykken kunne have været undgået, hvis der havde været et rækværk om taget.

LÆS OGSÅ: Mand død i arbejdsulykke

- Så var han formentlig bare trillet og var blevet grebet af rækværket, siger Helge Hansen, der udover at være faglig sekretær hos Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes-fagforening (BJMF) i 3F, selv har arbejdet som tagdækker i over 20 år.

Det betyder ikke nødvendigvis, at arbejdsgiveren, i dette tilfælde NimTag, har gjort noget forkert, for det er nemlig sådan, at tagdækkerne må arbejde i op til fem meters højde uden sikkerhed.

Tagdækkere må arbejde uden rækværk og sele i op til fem meters højde, hvis der er gode vejr og vindforhold. Men det er jo relativt, og der er ikke to dage, der er ens.
Helge Hansen, faglig sekretær hos BJMF 3F

Det står følgende i branchevejledningen om tagdækning ved taghældning på mindre end 15°. Vejledningen er lavet i samarbejde mellem arbejdsgiverne og lønmodtagerne: 

’Udføres arbejdet under gode vind- og vejrforhold og på jævnt og skridsikkert underlag, kan ovennævnte grænse (3,5 meter red.) efter en konkret vurdering af sikkerheden hæves til 5 meter.'

Et rækværk er i denne forbindelse ofte et stillads, der er sat op ved kanten til taget.

- Tagdækkere må arbejde uden rækværk og sele i op til fem meters højde, hvis der er gode vejr og vindforhold. Men det er jo relativt, og der er ikke to dage, der er ens. Der er mange modige tagdækkere i branchen. Hvis der ikke er en arbejdsgiver til stede, hvem skal så tage beslutningen den pågældende dag? Der skal også være et skridsikkert underlag, men hvad er det? Der er alt for meget, der er op til fortolkning ved fem-meterreglen, siger Helge Hansen, der ønsker den afskaffet.

Gælder kun for tagarbejde

Reglen om de fem meter gælder kun ved arbejde på taget, hvorimod håndværkere, der eksempelvis arbejder på stillads, skal være sikret i form af rækværk og faldeudstyr allerede ved arbejde i to meters højde. Det forklarer Ib Nielsen, der er konsulent i Byggegruppen hos 3F:

- Tommelfingerreglen er, at man skal sikres ved to meters højde. Jeg ved ikke, om der er nogle, der tror, at tagdækkere er usårlige og har mindre risiko for at slå sig fordærvet, så jeg kan ikke svare på, hvorfor der er andre forhold ved tagarbejde. Det er en aftale, der er indgået for mange år siden mellem tagdækkerne og arbejdsgiverforeningen. Den er fra en tid, hvor man var mere frygtløs, siger Ib Nielsen og fortsætter:

- Et af de helt store problemer er, at arbejdsgiverne glemmer at læse hele teksten, der handler om, at de fem meter uden rækværk kun gælder i gode vejr- og vindforhold og ved et skridsikkert underlag, samt at der ikke eksempelvis ligger byggemateriale på jorden. Det er blevet kutyme, at hvis der er under fem meter til underlag, så er der ikke rækværk.   

Det er dyrt at opsætte rækværk, så der er helt sikker noget økonomi i det. Men hvis en tagdækker falder ned og bliver lemlæstet, så er det dyrt både for virksomheden og samfundet
Ib Nielsen, konsulent i Byggegruppen 3F

Den 67-årige mand, der døde i fredags, faldt ikke ned på et plant underlag. Han faldt derimod ned på nogle paller. Det viser aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har fået. I den står der også, at der ikke var stillads ved huset, og at den 67-årige havde været på taget uden sikring.

- Det er dyrt at opsætte rækværk, så der er helt sikkert noget økonomi i det. Men hvis en tagdækker falder ned og bliver lemlæstet, så er det dyrt både for virksomheden og samfundet, siger Ib Nielsen.

Også Helge Hansen mener, det er et spørgsmål om økonomi.

- Der er helt sikkert et konkurrencemoment i det her. Det vil altid være kunden, der skal betale for et rækværk. Og man kan godt have fornemmelse af, at hvis tagdækkerne kræver rækværk, så finder kunden en anden, der vil udføre arbejdet uden rækværk. Jeg kan nævne situationer, hvor medlemmer har sagt ’vi kommer igen, når der er sat rækværk op’, og så er opgaven løst af en anden, når de kommer tilbage.   

Arbejdsgiverorganisationen DI Dansk Byggeri ønsker ikke at udtale sig, hverken om ulykken eller om hvorfor der gælder særlige regler for arbejde på tag, før de kender detaljerne omkring ulykken.

Ifølge aktindsigten fra Arbejdstilsynet har arbejdsgiveren NimTag fået et strakspåbud. Arbejdstilsynet har endnu ikke vurderet, om de vil melde virksomheden til politiet eller give en bøde. Disse overvejelser er praksis i forbindelse med dødsulykker.

NimTag ønsker ikke at sige meget om ulykken.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske truet af patients kæreste: 'Du skal have tæsk og dø'

- Vi er i gang med at håndtere en svær situation og ønsker fred og ro til det, sagde Kim Truelsen, der er partner i NimTag, mandag til A4 Arbejdsmiljø.