20200525-130212-L-1920x1079we
(Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Efter chikanesager: Minister overvejer nyt tiltag

24. sep 2020, 12:30

Flere kunstneriske uddannelser som Filmskolen og Kunstakademiet i de senere år været centrum for kontroverser og sager om sexchikane, mobning og magtmisbrug. Det får nu kulturminister Joy Mogensen til at overveje, om der skal indføres bestyrelser på de kunstuddannelser, der hører under Kulturministeriet.

Det siger Joy Mogensen til Altinget.

"Jeg har fået en idé ind i min indbakke, som jeg gerne vil se nærmere på. Den handler om at skabe bestyrelser på de kunstneriske uddannelser. Det vil jeg gerne se ind i og undersøge de fordele og ulemper, der kan være ved at indføre bestyrelser på uddannelserne. Kan det give en fornyet ro og kraft til vores kære kunstneriske uddannelser, som vi skal værne om? Eller vil det bare blive et ekstra ledelseslag uden reel betydning," skriver ministeren i en kommentar til Altinget.

Syv kunstneriske uddannelser hører under ministeriet, og på flere af dem har der været uro af forskellig art.

Eksempelvis berettede 132 klassiske sangerinder i 2017 om chikane og overgreb, som ifølge dem havde fundet sted på blandt andet konservatorier. I 2019 var Filmskolen i stormvejr oven på en hjemsendelse af en underviser, der førte til rektorens afgang. Og i 2018 fortalte elever fra Kunstakademiets, at en professor udsatte dem for mobning og grænseoverskridende adfærd.

"De kunstneriske uddannelser. De er fantastiske. De skaber vores fremtidige billedkunstkunstnere, filmskabere, musikere, og får talenterne til at vokse, så vi alle kan blive rigere på kunstoplevelser og få nye erkendelser. Uddannelserne er helt specielle og særegne. Men i de seneste par år har vi set eksempler, hvor der har været for meget uro og grus i maskineriet. Krænkelsessager, demonstrationer og chikane. Det går ikke," skriver Joy Mogensen til Altinget.