Arkivfoto af badende i Øresund, hvor selskabet Novafos nu ikke længere ved udlede urenset spildevand ud i. Foto: Mikal Schlosser/NF/Ritzau Scanpix

Efter afsløringer: Selskab dropper gigantisk toiletskyl i havet

22. jun, 18:05
Efter massiv medieomtale vælger Novafos nu at stoppe gigantisk toiletskyl i havet og alle planlagte spildevandsudledninger i Øresund i fremtiden.

Spildevandsselskabet Novafos vil ikke længere planlægge at udlede urenset spildevand i Øresund.

Det oplyser den administrerende direktør i Novafos, Carsten Nystrup, til TV 2 Lorry.

- Nu har vi taget den beslutning, at det ikke kommer til at gentage sig, at der bliver planlagt udledninger af urenset spildevand i Øresund, siger han til TV 2 Lorry.

Det betyder her og nu, at der er blevet sat en stor prop i afløbet for mere end 725 millioner liter urenset spildevand, som kunne være endt i Øresund.

Ifølge VVM-redegørelsen for Nordhavnstunnellens forlængelse under Svanemøllebugten skulle der udledes over 725 millioner liter urenset spildevand, fordi Lynetteledningen, der er en stor hovedspildevandsledning i hovedstaden, skulle omlægges på grund af tunnelbyggeriet i foråret 2021.

VVM-redegørelsen er den miljøundersøgelse, som er grundlaget for anlægsloven for Nordhavnstunnellen, der blev vedtaget i december 2019.

Her stemte alle partier undtagen Enhedslisten og SF for loven, der giver transportministeren mandat til at gennemføre projektet.

Samtidig gav anlægsloven ministeren mandat til at lade forsyningsselskabet Novafos udlede spildevandet i Øresund uden at ansøge om tilladelse – i anlægsloven er netop paragraffen i loven om miljøbeskyttelse, som omhandler forurening af vandet, nemlig ophævet.

Men nu er planen forkastet af Novafos, som i stedet arbejder på at omdirigere spildevandet fra Gladsaxe og Gentofte i to til fire uger mellem to pumpestationer på hver side af ledningsarbejdet.

På den måde kan spildevandet, der ellers var endt i Øresund, blive ledt til Lynetten Renseanlæg som normalt.

- Måske skal den midlertidige ledning hænge på nogle stolper gennem området. Det er en strækning på omkring en kilometers penge. Det kan også være, at store dele af den kan blive lagt ude i vandet, så den er mindst til gene. Men det er der nogle rådgivende ingeniører, som skal ind og se på, siger Carsten Nystrup.

- Det vigtige er, at vi selvfølgelig tager bestik af den fornemmelse og opfattelse, der er blandt den brede befolkning, hvor man siger, at det er ulækkert. Det synes vi sådan set også, så det må siges at være positivt for alle parter.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Hofor, som bekræfter, at man vil hjælpe Novafos med at finde en alternativ løsning til udledningen af 725 millioner liter urenset spildevand i Øresund.

Novafos håndterer spildevand fra Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner og er dermed en af største forsynings- og spildevandsselskaber i hovedstadsområdet.

Netop Novafos er et af de to spildevandsselskaber, der, sammen med Hofor, planlagde at udlede 290 millioner liter urenset spildevand i Øresund på fem dage for at undersøge hovedspildevandsledningen kaldet Lynetteledningen i forbindelse med et byggeri i Nordhavn.

Efter TV 2 Lorry første gang fortalte om udledningen, tog sagen fart.

Både biologer og politikere kritiserede planen, og efter kort tid efter blev udledningen i første omgang udskudt i 24 timer.

Siden blev udledningen flyttet til efteråret, men allerede få dage senere blev den helt aflyst af Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der sammen med Hofor lovede ”at finde en løsning”.

Mens det fortsat er uvist, hvordan sagen om de 290 millioner liter urenset spildevand bliver løst, uden at spildevandet udledes i Øresund, er der ingen tvivl om, at Novafos i fremtiden vil se efter alternativer til at udlede spildevand i havet, når der skal repareres eller omlægges kloakledninger.

Og det skyldes ikke mindst omtalen i medierne, lyder det fra Carsten Nystrup.

- Der har været en accept af, at det (udledning af kloakvand til Øresund, red.) har man gjort i de her helt specielle situationer. Det har været relativt små mængder, man har udledt, i forhold til den mængde, man ellers håndterer, siger direktøren og tilføjer:

- Der har været meget omtale af det her, og det har også tvunget os til at tænke anderledes. På den måde kan man sige, at det har været meget godt. Det er som regel sådan, at fokus genererer innovation. Det gælder også her – og nu tænker vi anderledes.

TV 2 Lorry har spurgt Hofor, om de har til hensigt at gå samme vej og stoppe alle planlagte udledninger af spildevand i fremtiden i kommunerne Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, København, Rødovre og Vallensbæk, hvor de er spildevandsselskab.

Her lyder svaret ”ingen kommentarer”.