Ifølge den socialdemokratiske socialminister Astrid Krag er der behov for at se på uddannelsen af plejeforældrene. Foto: Jumpstory (modelfoto)

Efter 20 år som plejemor: Skal selv betale efteruddannelse

20. jan, 13:21
4.500 plejefamilier skal grave dybt i lommerne for at betale for deres egen efteruddannelse.

I kølvandet på S-regeringens fokus på udsatte børn er der nu opstået en debat om det rimelige i, at man selv skal betale for at få den målrettede uddannelse for plejefamilier (PUP) - medmindre man er ufaglært.

LÆS OGSÅ: Byggeformand om højere mindstebetaling: "No go for arbejdsgivere"

- Jeg synes ikke, det giver mening. At være plejefamilie er et erhverv for sig, og der bliver stillet større og større krav til os som plejefamilier. Når man har taget denne uddannelse, ved tilsynet, at man er kvalificeret. Derfor bør den være gratis, så alle kan få den, siger Heidi Burrack fra Aabenraa til DR.

Uddannelsen koster omkring 30.000 kroner, og Heidi Burrack, som er uddannet pædagog og har 20 års erfaring som plejefamilie, får opbakning fra Plejefamiliernes Landsforening, der mener, at det er "møgærgerligt", at der er egenbetaling for visse plejefamilier.

- Det er kun en tredjedel af plejefamilierne, som kan få uddannelsen gratis. Det er rigtig trist, for det er børnene, der vinder på det her, siger Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening, til DR.

LÆS OGSÅ: Engell med klar dom: Mette F. går svær tid i møde

Landsforeningen vurderer, at omkring 4.500 plejefamilier selv skal betale for uddannelsen, som blandt andet klæder plejefamilierne bedre på til at håndtere svære situationer, fordi udsatte børn og unge har dårlige oplevelser bag sig.

Det er muligt at få kommunen til at betale for uddannelsen, men det sker i sjældne tilfælde. Og hos UC Syd oplyser man til DR, at man der oplever plejefamilier med en videregående uddannelse, som dropper at tage uddannelsen, fordi de ikke har økonomi til selv at betale.

Socialminister Astrid Krag (S) siger til DR, at der er brug for at se på uddannelsen af plejeforældrene, så de besidder de rette kompetencer til at tage sig af de børn, som er meget komplekse og desværre har levet med mange svigt, siger Astrid Krag (S).

LÆS OGSÅ: Uhyggelig ulykke: Fem personer skoldet til døde