Effekt af akutjob står hen i det uvisse

22. jan 2013, 09:30
Ingen ved, om regeringens hele og dækkende løsning i form af 12.500 akutjob til langtidsledige egentlig får målgruppen i job. Useriøst, lyder kritikken fra Enhedslisten.

Akutjobordningen blev kaldt en ”hel og dækkende løsning”, men efter tre måneder er der ingen, der aner, om den overhovedet giver arbejde til langtidsledige.

Avisen.dk har henvendt sig til Dansk Arbejdsgiverforening, DI, Kommunernes Landsforening (KL) og Beskæftigelsesministeriet.

Ingen af de fire instanser har planer om, at følge med i effekten af, om de opslåede akutjob kommer langtidsledige dagpengemodtagere til gode.

KL, der repræsenterer kommunerne, har nu nået deres mål med 3.000 akutjob-opslag. De oplyser, at de ikke har nogen "ambition" om at undersøge effekten. Det foreligger nemlig ikke i aftalen med regeringen, at man skal holde øje med, om det nu er de udfaldstruede, der får jobbene.

Regeringen vender det blinde øje til deres egen løsning, lyder kritikken fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl:

”Det er simpelthen ikke seriøst. Dybest set er det vigtigere at måle, hvor mange langtidsledige, der kommer ind i job end at måle på, hvor mange akutjob, der bliver slået op,” siger Christian Juhl.

Et flagskib på ukendt kurs

Aftalen om akutjob forpligter arbejdsgiverne til at opslå 12.500 akutjob inden 1. juli 2013.

Den er et af regeringens helt store flagskibe fra efteråret, der skal give udfaldstruede en særlig mulighed for at komme i betragtning til akutjob.

Kun i regionerne holder man øje med, om deres opslåede akutjob rammer målgruppen.

De første usikre opgørelser fra to af landets regioner pegede i sidste uge på, at meget få akutjob falder på de udfaldstruede hænder.

Men da regionerne står for blot seks procent af det samlede antal akutjob, er virkningen af regeringens storstilede redningspakke til langtidsledige ukendt.

AK-Samvirke: Relevent at kende effekt

Verner Sand Kirk, administrerende direktør i AK-Samvirke, der er brancheorganisation for 32 a-kasser, kalder usikkerheden et ”stort problem”.

"Det er da dybt relevant at have en fornemmelse af, hvor mange udfaldsramte man redder ved akutjobordningen. Det handler om, hvilke tiltag kommunerne skal iværksætte – eksempelvis omkring uddannelse til udfaldsramte – og hvor stort et problem vi står med efter den her akutindsats-fase,” siger Verner Sand Kirk.

Hos Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsmarkedsstyrelsen er der ikke er nogen undersøgelser af effekten af akutjobplanen på bedding. Den løber til 1.juli.

Minister: Vi kan ikke ophæve tyngdeloven!

Man vil få et indtryk af effekten i maj-juni, når de private arbejdsgivere har mulighed for at indkassere deres præmier for at have ansat en langtidsledige i seks måneder, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

"Vi kan se det, når de bonusser indløses. Der får vi da et meget retvisende billede af, hvor mange i målgruppen, der har været i akutjob,” siger Mette Frederiksen.

Det her er en akut løsning på et akut problem. Hvad hjælper det, at der bliver slået 12.500 job op, hvis det er alle mulige andre end udfaldstruede, der får dem?

"Jamen, hvis ikke det har den tilsigtede effekt, så hjælper det jo ikke meget. Men du kan ikke konkludere, at det ikke har haft den tilsigtede effekt. Det er der for nærværende ikke nogen, der kan. Af gode grunde ved vi først, hvordan ordningen virker, når den har fået lov til at virke. Vi kan ikke ophæve tyngdekraften,” siger Mette Frederiksen.

Forsker: Derfor er opfølgning vigtig

”Det er i den grad interessant at følge op på, hvordan en ordning virker. Selv processen er interessant og ikke kun resultatet. Hvis man midtvejs opdager, at det ingen effekt har, så bliver man nødt til at revurdere ordningen – eksempelvis om der skal skrues op for volumen.”

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ipsen fra Aalborg Universitet