Dyr influenza koster ledige Jan 1.500 kroner

18. jan 2013, 11:45
Det gør ondt i pengepungen at blive syg i julen. Det fandt den arbejdsløse enlige far Jan Kjær ud af, da han blev ramt af influenza i helligdagene.

Det er surt at ligge syg med influenza i julen. Men hvis man oven i bliver straffet med flere tusind kroner for at blive syg på det forkerte tidspunkt, er det ekstra surt.

"Det betyder rigtig meget for mig og mine børn, at jeg pludselig mangler de penge uden at vide det i forvejen. Det er ikke rimeligt," siger Jan Kjær.

Han er en af de sygedagpengemodtagere, der netop er blevet ramt af en ændring i reglerne, som trådte i kraft 2. juli 2012. Den betyder, at man ikke har ret til sygedagpenge på helligdage, som for eksempel første og anden juledag.

Jeg skal jo stadig betale husleje

Som arbejdsløs og enlig far til to hjemmeboende børn er Jan Kjærs økonomi i forvejen spændt stramt op. Normalt er han på dagpenge, men da han som mange andre danskere blev ramt af influenza over julen, var han i stedet berettiget til sygedagpenge.

Men fordi Jans sygdom tilfældigvis faldt på to helligdage, fik han 1.576 kroner mindre - svarende til cirka 1.200 efter skat.

"Det er mange penge, når man er arbejdsløs. Jeg har en datter med diabetes og en søn, der lige har fået konstateret ADHD, og deres medicin er dyr. Og jeg skal jo stadig betale husleje og købe mad, selvom jeg tilfældigvis blev syg i helligdagene," lyder det fra Jan Kjær.

Den 46-årige århusianer blev lagt ned med influenza fra den 20. til den 28. december 2012. Først da han bagefter udfyldte papirer fra kommunen, blev han opmærksom på, at der manglede nogle penge.

"Jeg ringede til kommunen og til a-kassen og fandt ud af, at reglen var ændret. Det anede jeg ikke. Ingen havde fortalt mig det før. Det er virkelig mærkeligt, at man ikke får den slags at vide. Nogen må jo have vidst det," siger en undrende Jan Kjær.

Godt nytår med en regning på 7.000 kroner

Havde Jan Kjær fået besked om ændringen noget før, kunne han have nået at søge forhøjet boligsikring. Nu overvejer han at låne penge for at kunne betale mad og faste udgifter.

"Det er yderst stressende ikke at vide, om man har råd til mad. Også for mine børn. Og så blev det ikke bedre af, at det kom lige oven i julen," tilføjer Jan Kjær.

Havde influenzaen strakt sig hen over nytår, var han endt med en yderligere regning på knapt 800 kroner.

Og for en langtidssygemeldt koster den nye regel godt 7.000 kroner i 2013, fordi der i år er ni helligdage, der er omfattet af den nye regel - hver af dem koster den sygemeldte knapt 800 kroner.

Det er ikke rimeligt, mener Jan Kjær.

"Det er meget forkert, at det rammer de svageste. Jeg tænker på, hvor hårdt det må ramme en langtidssyg. Det er et eller andet sted for ringe. Det er grotesk, at det sker i et land som Danmark med en rød regering," mener han.

Her er regnestykket:
  • Sygedagpengesatsen er 788 kroner om dagen før skat
  • Det betyder, at for hver helligdag, som ikke falder på en søndag, får sygedagpengemodtagere 788 kroner mindre efter ændringen af reglen
  • Hvis man er syg i påsken, går man glip af penge for Skærtorsdag, Langfredag og Anden Påskedag. Ialt 3 x 788 kroner = 2.364 kroner.
  • Det samme gælder, hvis man er syg over jul og nytår. Første Juledag, Anden Juledag og Nytårsdag koster også 2364 kroner ialt.
  • Er man så uheldig at være sygemeldt hele foråret, rammer man ind i seks helligdage. Pris: 6 x 788 kroner = 4.728 kroner.
  • I 2013 falder helligdagene så der ialt er ni dage, der rammes af den nye regel. Ialt vil det betyde 9 x 788 kroner = 7.092 kroner mindre, hvis man er på sygedagpenge hele året.