Du behøver ikke være genial på arbejdet

22. sep 2009
Lær at elske dit rugbrødsarbejde og lad være med at tro, at dit job er skræddersyet til at skulle være dit private udviklingsprojekt. Husk nu, at det bare er et arbejde.

Flere og flere danskere stiller alt for høje krav til sig selv, når det gælder deres indsats på arbejdet. De skal være geniale, kreative og lynhurtige til at tænke i nye baner.

Og når vi ikke lever op til de krav, som både vi selv og vores chefer forventer, så brænder vi ud og får det dårligt med at gå på arbejde.

Det fortæller antropolog Susanne Ekman fra Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Handelsskolen i København (CBS), der forsker i konsekvenserne af den øgede frihed og individualisering i det moderne arbejdsliv.

Gennem sit feltarbejde på en række danske arbejdspladser er hun kommet frem til nogle bud på, hvordan danskerne kan undgå at få ondt i arbejdslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Se hvad du selv og din chef kan gøre:

Til dig: Elsk dit rugbrødsarbejde
Dit arbejde er i udgangspunktet ikke designet til at være et sted, hvor du udvikler dig eksistentielt. Du får langt mere manøvremulighed på jobbet, hvis du er indstillet på at kede dig og lave dagens rutinearbejde. Du behøver ikke at skille dig ud og være genial hele tiden. Sæt i stedet pris på rugbrødsarbejdet og se det som et behageligt afbræk fra de forventninger om nytænkning, som du stilles overfor i dit daglige arbejde. Drop at finde meningen med det hele, når det gælder dit arbejdsliv.

Til din chef: Nedton ros til X-faktor-ansatte
Chefer kommer ofte til at idealisere de medarbejdere, der er ved at sprænges af X-faktor, og som altid skiller sig ud fra mængden med utraditionelle løsninger. Nedton det og ros de medarbejdere, der både kan løse daglige, praktiske arbejdsopgaver samtidig med, at de arbejder selvstændigt i de friere opgaver.

Til dig: Hyld det grundige håndværk
Det moderne arbejdsliv anno 2009 er hårdt ramt af forventninger om nytænkning og kreativitet samtidig med, at arbejdstempoet er blevet højere. Gør op med den tendens ved at insistere på, at det, du udfører, er et solidt og grundigt håndværk, som du har brugt flere år på at lære. Kræv at I på din arbejdsplads bruger en formiddag på at sætte ord på, hvad I mener er det gode håndværk og definer hvilke rammer I har brug for, så I kan blive ved med at udvikle jer på arbejdspladsen.

Til din chef: Skru ned for innovationen
Mange ledere signalerer, at arbejdet skal gå tre gange så hurtigt, men udført mindst ligeså godt, som det plejer. Det holder ikke, for udgangspunktet for stabile og gode medarbejdere er, at lederne har skabt rimelige rammer. Husk at dyrk de erfarne medarbejdere i ligeså høj grad som de unge og ivrige. Og skru ned for drømmen om innovation.

Til dig: Er du til regler eller tillid?
Lav regler for hvordan I arbejder. Hvis du vælger 8-16-modellen, kan du forvente mere klarhed og tryghed. Det kan du derimod ikke, hvis du vælger fleksibiliteten, fx at du skal udføre en opgave indenfor en måned. Find ud af hvad du vil: Er det regel-pakken med faste arbejdstider og klare anvisninger, der skaber sikkerhed og kedsomhed eller tillids-pakken med manøvrerum og udforskning, der til gengæld skaber usikkerhed. Det sværeste er en både-og-løsning, hvor du på én gang skal være grænsesprængende og forudsigelig.

Til din chef: Hold op med at shop!
Det er chefens opgave, at kulturen på arbejdspladsen ikke ender med en shopping-agtig attitude, hvor der hele tiden skiftes mellem den autoritære og frie ledelsesstil. Hvis chefen gør brug af begge principper på én gang, er det altafgørende, at medarbejderne og cheferne konstant får afstemt forventningerne til den givne opgave.

Læs også: Vi har det dårligere på jobbet