DSU-formand: Hvad gør Danske Bank i en Corona-tid?

Frederik-Vad-Nielsen_DSU__1_
16. mar. 2020 15.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Tirsdag KL. 15.00 afholder Danske Bank ordinær generalforsamling i København. Efter planen vil bestyrelsen udbetale udbytte til aktionærerne for 7,5 milliarder kroner efter et godt regnskabsår for finanssektorens store mastodont i 2019. Men hov! På rekordtid er situationen i Danmark og verden forandret.

LÆS OGSÅ: Læge med opsang til ubekymrede danskere: 'Jeres adfærd betyder liv eller død for de svage'

Corona-virussens indtog har betydet, at tusindvis af lønmodtagere og tusindvis af virksomheder er kastet ud på dybt vand, fordi kunderne er forsvundet, grænserne lukkede og den internationale efterspørgsel faldet dramatisk. I løbet af de kommende timer, dage, uger og måneder vil mennesker miste deres job, små selvstændige vil dreje nøglen om og de økonomiske tab vil være uoverskuelige i mange brancher. Selv med regeringens flotte og hurtige hjælpepakker og indgreb, vil Corona-krisen få store konsekvenser for vores samfund.

Befolkningen husker det hele og glemmer ingenting. De vil ikke acceptere at tilbageholdenhed og tab for de brede grupper i samfundet, besvares af udbyttefest i toppen af samfundspyramiden
Frederik Vad Nielsen, forbundsformand DSU

I den situation giver det absolut ingen mening at fastholde beslutningen om at pumpe milliarder af kroner ud til aktionærerne. Lige nu er der brug for samfundssind og fællesskabsfølelse på direktionsgangenes bonede gulve. Der bliver nok at bruge penge på, når bankerne i den kommende tid skal bevise deres værd. Mange enlige forsørgere, lavtlønnede uden opsparing, små produktionsvirksomheder, selvstændige frisører og andre får hårdt brug for en udstrakt hånd, hvis de skal kunne opretholde en tilværelse de næste måneder – og måske endnu længere tid.

Derudover valgte regeringen i sidste uge at give bankerne lov til at bruge den ”kontracykliske kapitalbuffer”, med et fint ord, som er den penge-polstring, som samfundet har krævet af bankerne efter finanskrisen i 2008. De penge – som er hele 200 milliarder kroner - skal nu pumpes ud i samfundet, for at holde hånden under dansk økonomi og danske lønmodtagere. Det vil sende et ufattelig skidt signal til samfundet og borgerne, hvis Danske Bank kvitterer for det ved at udbetale milliarder af kroner til aktionærerne.

I STEDET BØR MAN begynde at vise det samfundssind, som hele finanssektoren har haft svært ved at vise i 10 år efter finanskrisen. Hvem husker ikke danmarkshistoriens ubetinget største udbyttebetalinger i 2017 på 25 milliarder kroner? Hvem husker ikke, at det skete samtidig med, at bankerne hævede deres gebyrer for kunderne med 10 procent, som var 10 gange mere end samfundets øvrige prisudvikling? Og hvem glemmer nogensinde hvidvask-skandalerne med den efterfølgende rystende ringe vilje til åbenhed?

LÆS OGSÅ: Udskydelse af moms og skat er ikke nok: Regeringen skal poste flere penge ud til SMV'erne

Svaret er klart: Befolkningen husker det hele og glemmer ingenting. De vil ikke acceptere at tilbageholdenhed og tab for de brede grupper i samfundet, besvares af udbyttefest i toppen af samfundspyramiden.

Det kan godt være at Danske Bank rationelt kan argumentere for, at årets udbyttebetalinger vedrører forretningens resultater i år 2019. Men i disse timer og dage skal alle vise samfundssind. De normale spilleregler og logikker er trådt ud af kraft. Nu gælder det om i ord og handling at vise solidaritet, udsyn og situationsfornemmelse.

DERFOR BØR DANSKE BANKS bestyrelse i morgen træffe en beslutning om at droppe udbyttebetalinger. Regeringen har ikke krævet det af banken, og da vi er kort tid inde i regeringsperioden, har det nye flertal ikke endnu formået at sikre mere ansvarlig regulering i finanssektoren – så nu er det op til bankens ledelse at vise, at man har lært lektien siden år 2008. Lad os krydse fingre for, at samfundssindet vinder i morgen kl. 15.00, når generalforsamlingen åbner. Jeg og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) vil i hvert fald følge godt med!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].