200 DSB-ansatte mødtes til fanemarch i København mandag. Foto: Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

DSB-forhandlinger i afgørende fase: 'Stemningen koger'

20. maj 2019, 17:54
Forhandlingerne med DSB er en balancegang af de større, siger formanden for Dansk Jernbaneforbund. Lokalaftaler om arbejdtid er på bordet i de mørkelagte forhandlinger.

De røde faner blev luftet, da omkring 200 DSB-ansatte mandag mødtes til demonstration i København for at understrege behovet for, at de længe ventede lokalaftaler om blandt andet arbejdstid kommer på plads.

Forhandlingerne mellem DSB og Dansk Jernbaneforbund er i en afgørende fase frem mod den 1. juni, som parterne har sat som sidste frist for at få et resultat på plads. Formanden for Dansk Jernbaneforbund, Henrik Horup, der talte ved dagens fanemarch, lagde ikke skjul på, at der er tale om et vanskeligt forløb. 

- Vi nærmer os deadline, og det bliver presset, men jeg kan garantere, at vi vil kæmpe, til vi når deadline, erklærede Henrik Horup. 


200 DSB-ansatte mødtes til fanemarch i København mandag. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Forhandlingerne mellem Jernbaneforbundet og DSB  gik i marts så meget i hårdknude, at parterne måtte bede mæglere udefra om hjælp. Siden har Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening været inddraget i forhandlingerne, der samtidig er blevet mørkelagt. De fremmødte ved fanemarchen lyttede derfor forgæves efter beretninger fra forhandlingslokalet. 

- Jeg ved, at I har respekt for, at jeg ikke står her og beretter fra forhandlingerne. Men jeg ved, at når jeg og vores tillidsfolk møder op igen til de afsluttende forhandlinger, gør vi det med ret ryg og med følelsen af 100 procent opbakning fra jeres side. Jeg kan love, at det ikke bliver mig, der bliver træt først, sagde Henrik Horup til de fremmødte. 

Forbundsformanden røbede dog, at der er tale om 'en balancegang af de større,' og at' stemningen til tider koger lidt. '

Ifølge A4 Nus oplysninger er der fortsat møder i forhandlernes kalendere helt frem til den 1. juni. 

Forholdet mellem Jernbaneforbundet og DSB har længe været konfliktfyldt, ikke mindst efter at DSB i slutningen af 2017 meldte sig ind i Dansk Industri og dermed løsrev sig fra de statslige overenskomster. 


200 DSB-ansatte mødtes til fanemarch i København mandag. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Samtidig opsagde DSB en lang række lokalaftaler om blandt andet arbejdstid. Det er forhandlingerne om disse aftaler, der volder kvaler, og som undervejs har ført til omfattende arbejdsnedlæggelser blandt DSB-medarbejderne med lammet togtrafik til følge. 

Det har også skabt voldsom uro blandt togpersonalet, at DSB opsagde samtlige tillidsfolks hverv per. 1. april. DSB ønskede antallet af tillidsfolk reduceret markant, og i november accepterede Jernbaneforbundet at gå fra 99 til 41.