Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Kendt erhvervsmand med overraskende råd til chefer: Drop alle MUSsamtaler

22. dec 2018
MUS-samtalerne er fortid i virksomheden Voluntas, der har forfatter og filosof Morten Albæk som stifter. Du kan ikke isolere arbejdet og udelukkende se på din medarbejder som lønmodtager, siger Morten Albæk.

A4 Evergreen

(Dette interview blev bragt første gang 8. oktober 2018. Det var et af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer det igen på a4nu.dk, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for det. )

Stadig flere danskere vil blive syge af at arbejde, medmindre der bliver skiftet kurs ude i virksomhederne.  Sådan lyder advarslen fra filosoffen og erhvervsmanden Morten Albæk.

Han er aktuel med sin nye bog 'Ét liv, én tid, ét menneske - hvordan vi glemte at leve et meningsfuldt liv'. En bog, der går til kamp mod stress og meningsløshed på det danske arbejdsmarked. 

Jobannonce
Faglig leder og Rådskoordinator til Frivilligrådet
Faglig leder og Rådskoordinator til Frivilligrådet
Frist 08-04-2019

Hvad er MUS-samtaler

MUS - MedarbejderUdviklingsSamtale - blev indført i Danmark i 1960’erne.

Dengang hed det 'personale-bedømmelses-samtaler’ og var - som udtrykket afslører - især et redskab for lederen.

I dag er er udviklingen af medarbejderen i centrum med det overordnede sigte at understøtte arbejdspladsens strategiske mål. Samtalerne bliver typisk holdt en gang om året. Der er tale om en fortrolig samtale, hvor medarbejderen har mulighed for at få feedback og indflydelse på sit eget arbejdsliv.

Nytteværdien af samtaler har ofte været til debat, og udbyttet er blevet mødt med kritik.

Kilde: Søren Frimann, lektor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet i Ugebrevet A4 m. fl.

Og skal den kamp vindes, er der blandt andet brug for, at der rystes godt og grundigt i posen hos lederne i de danske virksomheder. For eksempel er der god grund til at afskaffe de meget udbredte og ofte omdiskuterede medarbejder-udviklingssamtaler (MUS-samtaler), mener Morten Albæk. 

Vi kan konstatere, at hovedparten af de værktøjer, der ligger i den moderne leders værktøjskasse, har ligget der ganske lang tid. Flere årtier faktisk. Der udarbejdes MUS-samtaler og tilfredshedsanalyser som aldrig før, men for hver eneste yderligere samtale og analyse, der gennemføres, synes der ingen effekt at være på det mentale og psykiske arbejdsmiljø.

- De samme værktøjer synes heller ingen effekt at have på vores evne til gennem ledelse at skabe engagerede medarbejdere, siger Morten Albæk, der er stifter af rådgivnings- og investeringsvirksomheden Voluntas i København. 

Mening i stedet for MUS

Morten Albæk har selv taget konsekvensen i sin egen virksomhed og smidt MUS-samtalerne langt væk.

MUS-samtalerne er i stedet erstattet af meningsfuldhedssamtaler, ligesom medarbejderne har meningsfuldhedsdage - betalte fridage, hvor de ansatte skal reflektere over, hvad der giver mening i deres liv.

- Samtalerne tager afsæt i, at arbejdet er noget eksistentielt og intimt. Arbejdet er dybt integreret i dit ene liv. Jeg tager også et opgør med opdelingen mellem et professionelt og et privat liv. Der er bare ét liv, og i det ene liv er det dybt personligt at bruge halvdelen af sine vågne timer på at være på arbejde. Det skal samtalerne mellem leder og medarbejder afspejle, siger Morten Albæk.

Derfor begynder 'meningsfuldhedssamtalerne' med to spørgsmål til de ansatte:

- Er der noget, der på arbejdet forhindrer dig i at føle den mening med livet, som du stræber efter og har behov for?

- Det andet er, om der er noget i livet, der forhindrer dig i at yde den præstation på arbejdet, som du har ambitioner om, og du får løn for?

Det holder nemlig ikke, hvis ledere kun ser på de ansatte som en ressource, som lederen kun har ansvar for den tid, de ansatte tilbringer på arbejdet.

- Du kan ikke isolere arbejdet og udelukkende se på din medarbejder som lønmodtager. Der sidder bare et menneske foran dig. Det skal lederen og organisationen erkende og tage ansvar for.

- Gør de det, anerkender de også og tager ansvar for, at de sidder med en flig af dette menneskes skæbne i deres hænder. Det er en eksistentiel og moralsk forpligtelse, jeg tror, de færreste ledere er bevidste om, at de bærer i dagligdagen, siger Morten Albæk.