20170101-195906-L-1920x1280we
Kongehuset aflyser årets nytårstaffel. Her er det dronningen ved nytårstaflet i 2016. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Kongehuset i historisk aflysning

20. okt 2020, 11:12
Årets store nytårstaffel og det nye års nytårskure bliver skrottet på grund af covid-19, oplyser kongehuset.

Fra kong Frederik den 3.'s tid i det 17. århundrede har kongehuset årligt inviteret diverse embedsmænd og Danmarks officielle repræsentanter til nytårstaffel og efterfølgende nytårskurer i begyndelsen af det nye år.

I år bliver det traditionen dog brudt for bare anden gang nogensinde.

Kongehuset aflyser nemlig nytårstaflet og de efterfølgende nytårskure på grund af coronapandemien.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

De store arrangementer er kun blevet aflyst én gang før. Det drejede sig om nytårstaflet og nytårskurene i 2005, der blev aflyst som følge af tsunamien i Sydøstasien i julen 2004.

Nytårstaflet skulle være afholdt den 1. januar 2021.

Som regel er det regeringen, repræsentanter for det officielle Danmark, Folketingets formand og hoffet ved kongehuset, der deltager i den traditionsrige middagsselskab.

I den følgende uge skulle der have været afholdt nytårskure den 4. og 5. januar.

Normalt ville deltagerlisten tælle alt lige fra Højesteret til Beredskabsstyrelsen samt repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner.

De bliver dog erstattet af en mindre nytårskur på Christiansborg den 4. januar, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og en række andre repræsentanter for Danmark er inviteret.

Der er ikke nogen, der ved med sikkerhed, hvor gammel traditionen med nytårstaflet er, men ifølge kongehuset blev arrangementet allerede i det 1600-tallet omtalt som gammel skik.

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, er udviklet efter 1. verdenskrig, hvor antallet af gæster blev for mange til, at arrangementet kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Én tradition, der dog ikke står for skud, er den årlige nytårstale.

Dronning Margrethe vil som planlagt indtage stolen på sit kontor nytårsaften klokken 18, hvor hun vil levere sin tale til nationen.

/ritzau/