Nytårstalen, der i år bliver afholdt på Amalienborg, transmitteres direkte på radio og tv klokken 18. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Dronningens gunstige situation: Sådan bliver nytårstalen

31. dec 2019
Familien og det kommende 100-år for Genforeningen vil tage fokus i dronningens nytårstale, mener eksperter.

I 2020 runder dronning Margrethe 80 år, men det er stadig en meget aktiv dronning, der for 48. gang holder nytårstale for danskerne tirsdag aften.

Det fortæller historiker Michael Bregnsbo, der blandt andet forsker i hofliv på Syddansk Universitet.

- Dronningen er "still going strong" og aktiv på mange fronter. Hun passer sine officielle pligter og dyrker sine kunstneriske sider og interesser.

- Omvendt kan hun med alderen måske ikke helt overkomme så meget. Men så er det godt, at der er mange, der kan aflaste hende, siger Michael Bregnsbo.

Han kalder dronningens situation i livet for "gunstig", hvilket han mener, vil afspejle sig i talen. Samtidig peger han på, at familien - som traditionen tro bliver nævnt - vil fylde ekstra meget i år.

- Hun var på officiel rejse i Argentina med kronprins Frederik i år. Det var første gang, de rejste sammen officielt.

- Det er stadig hende, der er dronning og øverst placeret, men omvendt vil hun fremhæve familie på en måde, så det fremstår som et teamwork snarere end dronningen alene, siger Michael Bregnsbo.

Historiker ved Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen peger også på, at dronningens nedtrapning og familiens stigende bidrag - herunder at udnævne kronprinsesse Mary til rigsforstander - kan præge nytårstalen.

Et andet tema, der vil fylde i aftenens nytårstale, er 100-året for Genforeningen af Sønderjylland, mener Sebastian Olden-Jørgensen.

- Næste år fejres 100-året for Genforeningen, og i efteråret besøgte dronningen mindretallet i Slesvig-Holsten.

- Det vil helt sikkert være det dominerende tema, fordi det både er ufarligt, interessant og betyder meget for hende, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Nytårstalen, der i år bliver afholdt på Amalienborg, transmitteres direkte på radio og tv klokken 18.

/ritzau/