Drab på pressefolk er steget eksplosivt

13. mar 2014, 13:00
I løbet af ti år er antallet af pressefolk, der bliver dræbt, steget til det tredobbelte.

En svensk journalist er netop blevet dræbt i Kabul i Afghanistan. Og han er langt fra den eneste.

En rapport fra Reporters Without Borders viser, at der i løbet af de sidste ti år har været en stigning i antallet af pressefolk, der bliver dræbt. Det skriver politiken.dk.

Tilbage i 2003 blev 46 pressefolk dræbt, mens det i 2013 var 127. Statistikken toppede i 2012, hvor 144 blev dræbt. Det er en udvikling, der bekymrer formand for Dansk Journalistforbund.

"Det at være journalist er blevet et problem i sig selv. Pressefolk er blevet mål og skydeskiver, fordi der er folk, der ikke ønsker, at visse begivenheder skal dokumenteres. Det er en forfærdelig udvikling, som forstærker presset på de journalister og fotografer, der er med i forreste linje," siger formand for Dansk Journalistforbund Mogen Blicher Bjerregård til politiken.dk.

Skærp sikkerheden

I øjeblikket er Syrien det land, hvor der er farligst at opholde sig for pressefolk. Men også Pakistan, Irak, Philippinerne og Indien betegnes som farlige, idet de har mange pressefolks liv på samvittigheden.

Den vilde stigning i antallet af dræbte journalister får Mogens Blicher Bjerregård til at komme med en udmelding om, at sikkerheden skal skærpes. Blandt andet skal sikkerhedstræningen af udsendte medarbejdere forbedres.

Mordene efterforskes ikke

Formanden for Dansk Journalistforbund bekendtgør desuden, at omkring 85 procent af mordene på pressefolk aldrig bliver opklaret, fordi de ikke efterforskes.

"Til trods for at der i mange af sagerne er billeddokumentation af overfaldene, sker der mange steder ikke noget. Det betyder, at der i praksis er en accept af overfald på pressefolk. I Kijev i Ukraine, hvor en journalist blev brutalt myrdet for nylig, er der eksempler på, at politiet så til, mens pressefolk blev overfaldet. Og i for eksempel Rusland er der mange sager, der aldrig bliver ordentligt efterforsket," siger han til politiken.dk.

Kilde: politiken.dk