DR-profilen Flemming Leth var en af de mange drenge på det kritiserede børnehjem Godhavn. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix (arkiv)

DR-profil om Mette F.-undskyldning: "Det blev et nej tak fra min side"

12. aug 2019
I morgen får Godhavnsdrengene den undskyldning de i årtier har kæmpet for. Flemming Leth har sagt nej tak til invitationen.

76-årige Flemming Leth ønsker på ingen måde, at blive mindet om sin tid på det statsdrevne børnehjem Godhavn.

LÆS OGSÅ: Børnehjemsdrengen Peer får i dag en undskyldning af Mette F: "Jeg var stiknarkoman"

Den tidligere DR-profil, der i tv-programmet "Det' Leth" gav gør-det-selv tips til danskerne, siger direkte til Ekstra Bladet, at det bliver uden ham, når statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag giver en officiel undskyldning til de drenge, der i årevis blev udsat for misrøgt og oplevede dårlig trivsel på børnehjemmet.

- Det blev et nej tak fra min side. Det kan godt være, at andre har lyst til at deltage, men det har jeg på ingen måde. Tværtimod, siger Flemming Leth om den invitation han har modtaget fra statsministeren.

Han mener, at der skete meget på Godhavn, som har bedst af at være glemt

- Det var en rådden tid, som jeg på ingen måde har behov for at blive mindet om her mere end 60 år efter, siger han til avisen.

Overblik - sagen om Godhavnsdrengene

Godhavnsdrengene har i årtier kæmpet for officiel undskyldning. 13. august får de den.
Statsminister Mette Frederiksen vil 13. august på Marienborg give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning på regeringens vegne.

Her følger et overblik over sagen om Godhavnsdrengene, der har kæmpet for oprejsning for deres ødelagte barndom på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.

 • Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.
 • Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.
 • Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".
 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.
 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.
 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.
 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.
 • Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.
 • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.
 • 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.
 • Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.
 • 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret.
 • Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den videre.
 • I april 2018 stemte blå blok og DF nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.
 • I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.

Kilde: Ritzau, TV2 Lorry, DR