DR gør grin med Jobcenteret

28. mar 2012
Ny satire på fra DR sætter fokus på meningsløse aktiveringskurser på jobcentrene. Vi bliver nødt til at grine af det, for det er jo absurd, siger en af instruktørerne.

Der er blevet gjort grin med det i blogs, teaterstykker og aviser. Skiftende ministre har varslet et opgør med det, og nu er det DR2 Satire, der tager det under kærlig behandling: det store aktiveringscirkus.

I aften begynder kanalen satireserien 'A-klassen' om et otte ugers jobsøgningskursus for arbejdsløse.

”Ideen udsprang af frustrationerne over at være arbejdsløs og blive kastet rundt i systemet. Det var op ad bakke at få job gennem jobcenteret,” siger Morten Boesdal Halvorsen, der har instrueret serien sammen med Parminder Singh.

Var selv uden job

De fik ideen til serien, da de for to år siden begge var arbejdsløse og mødte muren på jobcenteret.

“Vi må kunne grine af det, for det er sgu' da absurd. Der er noget helt grotesk sjovt over det,” siger Morten Boesdal Halvorsen.

De seneste par år har blandt andre Avisen.dk sat fokus på meningsløs aktivering med en række tragikomiske eksempler.

Pipfuglekurser (find din indre fugl), byg et spaghettitårn eller lær at skrive med Hitlers håndskrift. Blot for at nævne nogle få.

En kærkommen lejlighed

Den nye tv-serie følger både de ansatte og kursisterne på jobcenteret. Kurset hedder 'Next stop job', og sagsbehandleren Ken - ”Ken(d) dig selv” - gør alt for at få de ledige i arbejde. Det er for eksempel vigtigt at lære at tale med en kop.

I rollen som Ken finder vi skuespiller Ole Boisen, der også selv har oplevet jobcenteret på egen krop. Faktisk er han pt. arbejdsløs, efter at optagelserne til serien er blevet afsluttet.

“Serien er en kærkommen lejlighed til at gøre opmærksom på virkeligheden på jobcentrene, for der er nok at tage fat på,” siger Ole Boisen.

På virkelighedens jobcenter kæmper han blandt andet med, at han hver uge skal søge to opslåede fuldtidsstillinger, selvom de job han er ude efter som skuespiller hverken har en 37-timers arbejdsuge eller er opslået.

I serien gør Ole Boisen sig som sagsbehandler.

“Ken har ikke det store kendskab til grænser. Heller ikke til empati. Til gengæld bruger han masser af lommefilosofi. Det er grænseoverskridende pinagtigt, men sådan er Ken,” siger Ole Boisen om sin egen rolle.

Af andre skuespillere i serien kan nævnes Mia Lyhne, Laura Christensen og Peter Gantzler.

Også arbejdsløse får stryg

Aktiveringssystemet har også tidligere været genstand for satiriske udgydelser. For eksempel vakte bloggeren Lau Aaen stor opmærksomhed med sin blog 'Dagpengeland', der også er blevet dramatiseret.[pagebreak]

I sommer spillede aktiveringskomedien 'Win-win – vi elsker arbejde!” i Pumpehuset i København. En forestilling, der fik seks stjerner af to arbejdsløse teateranmeldere her på Avisen.dk.

Spørgsmålet er så, hvorfor vi tilsyneladende skal have mere af samme skuffe.

”TV-mediet giver et helt andet publikum end de tidligere forsøg. Det kan forhåbentlig sende nogle større bølger, også politisk,” siger instruktør Morten Boesdal Halvorsen

Han mener også, at den nye serie rummer nogle vigtige pointer, som har manglet tidligere.

”Vi stiller skarpt på, at de ledige også selv har en del af ansvaret. I stedet for kun at skyde skylden på jobcentrene og politikerne vil vi også gerne tage pis på os selv. Kursisterne får også stryg,” siger han.

'A-klassen' er en satireserie på otte afsnit. De sendes på DR 2 onsdage kl. 20. Første afsnit sendes på onsdag, den 28. marts.

Artiklen blev bragt første gang i weekenden.