DONG bruger underbetalte østarbejdere

24. jun 2010
DONG bruger fupfirma, der har snydt ansatte for to millioner kroner, lyder anklagen fra fagforening. Firmaet vil nu skrive under på dansk overenskomst.

Det statsejede danske energifirma DONG har brugt underbetalte litauere til at renovere to tanke på Stigsnæsværket ved Skelskør.

Sådan lyder anklagen fra Malernes Fagforening i København, der nu har blokeret arbejdet.

Fire litauere ansat i det danske firma Davai har udført arbejde for DONG som underentreprenører i fjerde led. Den indviklede konstruktion vil sige, at Davai var hyret af et firma, der var hyret af et andet firma, der var hyret af et tredje firma, der så var hyret af DONG.

De fire ansatte har arbejdet på DONG-byggeriet igennem længere tid. Davai har snydt dem og 10 af deres kollegaer på andre byggerier for løn og pension for mindst to millioner kroner.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det mener Bo Rosschou, der er formand for malerne i København.

Så igennem fingre med snyd

Han kritiserer DONG for ikke at gøre noget ved underbetalingen og se igennem fingre med, at firmaet ikke havde dansk overenskomst.

”DONG har ladet fem og syv være lige, indtil vi opdagede det. De har overhovedet ikke interesseret sig for det,” siger Bo Rosschou.

Fra i dag torsdag har fagforeningen blokeret Davais arbejde, og det får nu den danske ejer Kim Brüld Olesen til at love, at han vil skrive under på en dansk overenskomst.

DONG undersøger sagen

Pressechef i DONG Louise Münter forklarer, at hovedentreprenøren har skrevet under på, at de skal sikre dansk overenskomst på byggepladsen.

"Her viser det sig, at det ikke var tilfældet. Da vi fik det at vide, reagerer vi på det. For vi vil selvfølgelig ikke have folk, der går rundt på vores arbejdspladser som ikke har de forhold, de skal have," siger Louise Münter.

Hun mener ikke, at DONG som bygherre skal kontrollere de firmaer, der arbejder på pladsen. Det er hovedentreprenørens ansvar. Alligevel vil DONG nu gå ind i sagen og få bragt orden i forholdene.

"De har fået mindsteløn"

Davai-ejer Kim Brüld Olsen erkender, at han ikke har dansk overenskomst. Men han afviser, at han har underbetalt de ansatte i sit firma.

”De har fået den gældende mindsteløn plus kost og logi,” siger Kim Brüld Olesen.

DONG vil nu iværksætte en undersøgelse af sagen.