Tæt på verden: Dom i sprængfarlig sag om sammensværgelse

5. aug 2013, 10:00
Tyrkiets Tayyip Erdogans opgør med militæret kulminerer i dag med dom i sag om kupplaner imod det civile styre.

Afgørelsen i det civile Tyrkiets opgør med det tidligere dominerende militær kommer i dag. Efter 5 års behandling ved domstole og nu den sidste appel falder dommen i landets sprængfarlige sag imod 300 generaler, ledende officerer, samfundsstøtter, erhvervsfolk, journalister og politikere. De beskyldes for at have haft et anti-demokratisk netværk, der ville tage magten.

Den såkaldte Ergenekon sag er en sag om et hemmeligt terror netværk, der ville angribe og dræbe politikere og andre ledere i samfundet. Formålet skulle i henhold til anklagerne være at skabe grundlag for et militærkup, som Tyrkiet har oplevet tre gange tidligere i sin moderne historie (1960, 1980 og 1997).

Opgør med oppositionen?

Premierminister Tayyip Erdogan har som overordentlig populær politiker taget kampen op imod det tidligere dominerende anti-religiøse militær og sendt forsvarets ledere på pension og i nogle tilfælde i retssale. Ergenekon-sammensværgelsen skal have pønset på flere kup imod den religiøse Erdogan.

Der har været flere drab i Tyrkiet, men ingen ved rigtig, hvem der står bag. Ergenekon kan være bag – men andre mener, at Tayyip Erdogans regering selv står bag terroren. Anklagede har været lukket inde i årevis, og beviserne imod dem anses for tågede. Er der tale om en heksejagt imod politiske rivaler, spørger folk sig selv.

Ude af proportioner

Da gaderne i Tyrkiet eksploderede i sommer i anti-Erdogan Gezi Park demonstrationer på Taksim pladsen, affejede han dem som inspireret i udlandet og drevet af fremmede fjendtlige magter meget lig Bashar al-Assads reaktion på det syriske samfunds utilfredshed før borgerkrigen. Assad valgte at bruge snigskytter, og det samme gør den militære ledelse  i Egypten for øvrigt imod demonstranter lige nu.

Erdogan trak den anden dag parralleler mellem Tyrkiet og Egypten, hvor han afviste at militæret atter kunne tage magten som i Egypten, skrev Hurriyet Daily News. Erdogan har været en fast støtte af den styrtede præsident Muhamed Morsi, og han fordømmer USAs og oppositionens holdning om, at demokratiet er ved at blive genoprettet der.

Nye militærfolk

Her op til dommen imod den store sammensværgelse har Tayyip Erdogan lørdag udskiftet toppen af Tyrkiets militær, idet han gennem politiske manøvrer er blevet formand for det Øverste Militære Råd. Topfolk er nu sendt på pension, fordi deres navne er dukket op i vidneudsagn i Ergenekon sagen, skriver al-Jazeera.

Udskiftningerne i militæret er ikke trivielle politisk, men ej heller internationalt, idet Tyrkiet med NATOs næststørste forsvar risikerer at blive engageret i nabolandet Syriens borgerkrig.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.