Dokumentation: Uddrag fra jobsamtalen

25. jan 2012
Telemarketingbureauet Berent bliver kritiseret for elendige lønforhold. Avisen.dk agerede jobsøgende. Læs et udsnit af samtalen her.

Avisen.dk ringede til en af Berents supervisorer og spurgte ind til jobbet.

Hvordan er lønnen?

Det er provisionslønnet, så man får 190 kroner i timen. Dvs. hvis man har to aktive timer, så er det 2 gange 190, man tjener på sådan en aften. Men det kan jo svinge. Måske har man kun halvanden times aktiv tid på en vagt.

Hvor meget kan man komme til at tjene, hvis man er rigtig god?

Øh, jeg vil sige, at det er sjældent, folk har over 2 ½ times aktiv tid. Man skal gå ind i det med det for øje, at hvis der er et nummer, der ikke dur, eller hvis der er en, der siger nej, så er det bare at gribe røret og ringe det næste nummer hurtigt op, så man ikke har spildtid…

Timelønnen hedder 190. Er der en grundløn?

Nej. Det er der ikke. Det er ren interview-tid. Når interviewet starter, begynder kasseapparatet at tælle.

Hvor mange samtaler kan man nå?

"Det er meget forskelligt. Der kan selvfølgelig være fejlopkald, nummeret eksisterer ikke, der er optaget eller folk siger nej. Dem man får fat i, gælder det bare om at holde fast i, så man kan lave et interview. Det kan svinge meget, så der er selvfølgelig også en vis usikkerhed i det...
En vagt varer fire timer, og man skal regne med to aktive timer.

Hvordan bliver det talt op?

…Computeren registrerer det. Jeg anbefaler, at man har et lille stykke papir - man kan se på skærmen, hvor lang tid, ens interview har varet – det kan man lige skrive ned. Det er faktisk den eneste måde, man selv kan holde regnskab med det. Ellers fungerer det altså fint nok. Der er ingen, der prøver at snyde.

Hvorfor skulle man så skrive det ned?
Det er for ens egen skyld, så man ved i løbet af måneden, hvad man egentlig har lavet….

Men tæller computeren ikke?
Jo, men man kan ikke få at vide, hvor lang tid. Det synes jeg også er lidt åndssvagt, men det har jeg ingen mulighed for at gå ind og se på…

Er der regler for længden af interviews?

Nej, men alle har interviews på 10 minutter, og så er der én, der har et på 20, så vil vedkommende selvfølgelig få at vide, at det skal gøres lidt hurtigere.

Kan man blive fyret?

Ja, hvis det gentager sig mange gange. Hvis folk smøler med vilje for at trække tiden og tjene penge. Så vil det blive bemærket, men jeg har ikke oplevet det.

Er der nogen overenskomst?

Nej. Det er der ikke. Der er også nogen, der kører surt i det med lønningerne. At man ikke er sikret noget.

Er der stor udskiftning?

Det er der ja.

Hvor længe holder folk typisk?

Nogen har været her tre år... Men det er rigtig mange studerende, der begynder at kede sig efter en måned, fordi de sidder og laver de samme undersøgelser...

Men I har altså stadig ledige job?

Det har vi. Kan du tale svensk?

Vi bor i et gammelt pakhus i Njalsgade. Vi sidder med gamle IBM-computere og gamle stole, vi har ikke noget headset, vi holder røret i hånden. Det er gamle omgivelser, men vi har det meget hyggeligt.

Du er velkommen til at komme til test og til samtale. Så vil du bruge en time til halvanden af din tid og prøve det af.

Er der løn under oplæring?

Nej altså, man kommer og snakker lidt med mig, så viser jeg, hvordan programmet virker, og så prøver man at ringe ud. Så har vi begge to en fornemmelse af, om det er noget, vi skal forsøge.

***

Avisen.dk har efter interviewet forklaret den daglige leder, at hun deltager i en artikel. Hun ønsker ikke at få sit navn ud, men hun bekræfter de oplysninger, hun kom med under samtalen.