Døm selv: Er proffens ansøgning pengene værd?

4. nov 2011
Hvor meget bedre jobansøgning får du for 1.950 kroner? Helle blev fyret i mandags, og har testet en købeansøgning for Avisen.dk. Knastørt og slet ikke mig, siger hun skuffet om resultatet.

En tætskrevet A4-side er blevet knap så kompakt.

Tre siders CV er blevet til to. Formuleringer som "Jeg glæder mig til at høre fra jer" er blevet til "Idet jeg håber, at min ansøgning har vakt Deres interesse, ser jeg frem til at høre fra Dem," og slåfejl som "kontaktfalde" er væk.

Helle Sahlholdt sluttede sig til Danmarks omtrent 165.000 arbejdsløse i mandags. Fire år som analysekonsulent sluttede brat på grund af nedskæringer.

Gennem sprogmaskinen

Den 28-årige cand. merc. i international business har indvilliget i at få en jobansøgning vredet gennem sprogmaskinen hos en af de virksomheder, der tager del i det voksende marked for 'professionelle' jobansøgninger.

Se Helles egen ansøgning

Se købeansøgningen

Se Helles eget CV

Se købeCV'et

Artiklen fortsætter under billedet med de to ansøgninger.

 

Normalt koster det 1.950 kroner at få Jobcon.dk til at udforme en jobansøgning og et CV. Men fordi hun er forsøgskanin for Avisen.dk, har Helle fået det gratis.

"Jeg har aldrig tænkt tanken, at jeg ville betale for at få andre til at skrive en jobansøgning. Som udgangspunkt er jeg lidt betænkelig ved, om jeg kan kende mig selv i en ansøgning, som andre har skrevet," siger Helle.

Men det er ikke nemt at skrive en ansøgning, der skiller sig ud, erkender hun.

"Det er svært at undgå floskler og finde en balance mellem selvsikkerhed og pral," siger Helle.

Ifølge eksperten fra Jobcon.dk har hun dog intet at skamme sig over.

"Helles oprindelige ansøgning er efter vores opfattelse velformuleret. Hun skal blot have lidt hjælp til at komme det sidste stykke af vejen, så hendes ansøgninger bringer hende til jobsamtaler," siger Mogens Jungersen fra Jobcon.dk.

Genbrugte formuleringer

Mogens Jungersen har forsøgt at gøre Helles ansøgning mere konkret. Helles oprindelige ansøgning er skrevet helt om, men enkelte formuleringer er genbrugt.

"Hun har jo lavet mange spændende opgaver. Vi har plukket lidt og brugt nogle af hendes gode erfaringer til at dokumentere, at hun kan løfte de opgaver, der fremgår af stillingsopslaget," forklarer Mogens Jungersen.

Helles CV har også fået den store makeover. Det er blevet kortet ned, teksten er skrevet lidt om, og strukturen er blevet mere læsevenlig.

"I Helles oprindelige CV kommer oplysningerne lidt ind i mellem hinanden, hvorfor der kan være fare for, at læseren mister overblikket," forklarer Mogens Jungersen, som understreger, at et CV bør holdes til to sider.

"Totalt maskinsprog"

Men er resultatet så 1.950 kroner værd?

"Nej, overhovedet ikke. Jeg er ærlig talt skuffet," lyder den hårde dom fra Helle.

Frygten for ikke at kunne genkende sig selv er blevet bekræftet.

"Det er blevet en rigtig tør ansøgning. Totalt maskinsprog, det er slet ikke min stil," siger hun.

Formuleringer som "Dem" og "Deres" er alt for stift, mener hun.

"Vi lever i 2011. Det ville måske virke, hvis jeg søgte job i et advokatfirma, men andre steder vil det da bare virke overdrevet," siger Helle.

Resultatet skuffer

Faktisk lykkedes det Helle at komme til jobsamtale på jobbet på hendes egen ansøgning, som er afsendt, før hun blev fyret.

Hun anerkender, at både ansøgning og CV er blevet kortet ned og fået en lidt mere overskuelig struktur i de professionelle hænder. Men det er samtidig gået ud over indholdet, mener hun.

"For mig at se er det blevet lidt mere en 'generalist-ansøgning', der bare remser op, hvad jeg kan. Både det målrettede og det personlige er næsten forsvundet."

Jobcon.dk understreger, at Helle under normale omstændigheder ville have haft lejlighed til at kommentere på resultatet, som efterfølgende ville blive tilpasset hendes bemærkninger.

Sådan har vi gjort

- Antallet af danskere, der betaler andre for at skrive jobansøgninger, er stigende.

- For at teste kvaliteten har Avisen.dk bedt firmaet Jobcon.dk om at skrive en ansøgning for Helle Sahlholdt, der lige er blevet fyret.

- Eksperimentet er udført på en ansøgning, som Helle sendte for nylig.

- Jobcon. dk har haft jobopslaget, samt Helles egen ansøgning og CV til rådighed, og har derudover haft en kort telefonsamtale med Helle.