Tæt på verden: Dødstallet for tyfonen sat ned

13. nov 2013, 13:10
FN mener nu, at antallet af filippinske dødsofre for tyfonen er under 2.500. En tiendedel af befolkningen i landet påvirkede.

Filippinernes præsident Benigno Aquino har offentliggjort et drastisk reduceret antal dødsofre for super-tyfonen Haiyan. Tallet er nu, også baseret på FN-vurderinger, at op til 2.500 mistede livet. Nødssituationen er dog ikke mindre af den grund.

Vurderingen i henhold til medier er stadig, at knap 10 millioner mennesker, en tiendel af landets befolkning, er påvirkede direkte eller ad omveje af destruktionen. Folks værdier er ødelagte, job forsvundet, fiskebåde smadrede og huse væk.

Plyndringer af statslige fødevarelagre foregår, og der har været dødsfald i forbindelse med gangstervold. Byen Tacloban er 90 procent ødelagt. Der boede 220.000 mennesker. 660.000 anses for hjemløse elleer fordrevne lige nu. To-tredjedel er uden vand og mad.

Økonomisk effekt

På kort sigt vil Filippinernes økonomi lide svært under ødelæggelserne, idet nødhjælpen, der strømmer til fra omverdenen ikke genopretter landets system. På længere sigt vil der opstå vækst, fordi så meget skal genopbygges.

Landets økonomi var ikke i laser før stormen, og millioner af medborgere i udlandet forventes at hjemsende ekstra store beløb. I væsentlig del af Filippinernes økonomi er gæsterarbejdere, der sender midler hjem til deres familier.

Fødevarepriser er allerede steget og vil holde sig høje en rum tid. Det ramte område havde mange plantager med ris og sukkerrør, og høsten er for det meste ødelagt. Mellem 50 og 120.000 ton sukkerhøst og 130.000 ton risproduktion anses for ødelagt.

Det centrale Filippinerne, hvis øer blev raseret, tegner sig normalt for 18 procent af landets nationalprodukt.

Flere meget beskrivende videoer fra Storyful via YouTube.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.