Tæt på verden: Dødsstraf udføres i mange lande

12. feb 2013, 12:05
Blandt lande med dødsstraf er der rapporteret om flere henrettelser på det sidste.

Amnesty International undrer sig over, hvorfor Zimbabwe pludselig har ansat en bøddel, men har en udmærket fornemmelse for, hvad fremtiden byder for de 76 indsatte på landets dødsgang. Den sidste i den profession gik på pension i 2005.

For eksempel har Japan i marts 2012 henrettet tre personer efter to års pause i udførelsen af disse domme. I Japan får de dømte ingen varsel og bliver hængt i hemmelighed. I Bangladesh er der faldet dødsdomme.

Guru hængt

I Indien orienterer man de pårørende, men det sker med et anbefalet brev. Familien fik således brevet tre dage for sent, da landet den 9. februar henrettede Afzal Guru, der var dømt for et angreb på parlamentet i 2001. Hans ansøgning om benådning blev afvist den 3. februar.

Det er anden gang på kort tid, at Indien har udført dødsstraf. I november henrettede man Ajmal Kasab, den hovedanklagede for terrorhandlingerne i Mumbai i 2011. Kritikere mener, at regeringen sender et budskab med en løkke om sin kompromisløse holdning til terror.

Guru blev dømt på ydre omstændigheder, skriver the Diplomat. At sagen får konsekvenser for forholdet til de muslimske regioneer Jammu og Kashmir er allerede demonstreret gennem demonstrationer lokalt. “Den yngre generation ser ingen mulighed for retfærdighed og bliver fremmedgjorte,” udtaler Chief Minister i Jammu and Kashmir, Omar Abdullah.

Dødsstraf

Amnesty udgiver hvert år en oversigt over dødsstraf i verden. Den seneste rapport over dokumenterede henrettelser i 2011 viser, at 20 lande dræbte 676 personer. Det var en stigning på 149 over året før. Blandt landene er USA, Iran og Saudi Arabien. Årsagerne varierer fra narkohandel, drab, sodomi og utroskab. At skifte religion kan være en grund.

Ud af 198 nationer globalt har 141 frasagt dødsstraf eller er ophørt med at udmønte den. Især i Mellemøsten er der 50 procent stigning i antallet af henrettelser. De er sket i Saudi Arabien, Yemen, Iran og Irak.

Blandt de aktive er Nordkorea, Somalia og Kina samt USA, sidstenævnte de eneste OECD land, der dræber egne borgere i lovens navn. Der sker adskillige flere henrettelser, men de foregår ikke som følge af formelle domme. Steninger og  andre aflivninger af mennesker som følge af f.eks. homoseksualitet er ikke med i opgørelsen.

Det danske website etik.dk har en lidt anderledes opgørelse, der fortæller, at halvdelen af jordens befolkning lever i lande, hvor de kunne risikere dødsstraf.

Etik.dk henviser til Amnesty’s 2010 rapport. De fem lande, der udførte flest henrettelser i 2010, er Kina med minimum 1.000 henrettede, Iran med 252, Nordkorea med 60, Yemen med 53 og USA med 46 henrettede.

Danmark afskaffede endeligt dødsstraf for forræderi og anden landsskadelig virksomhed i 1994. FN belæmper dødsstraf globalt og har vedtaget en protokol, aftrykt på menneskeret.dk, som verdens lande gerne skal tilslutte sig.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.