Dødsensfarlige cykler er på mode

2. okt 2008
Du så ham nok ikke i morgentrafikken, for det går stærkt på det nye modefænomen blandt dristige cyklister. Færdselspolitiet er obs på de ulovlige cyklister.

Du så ham nok ikke i morgentrafikken, for det går stærkt på det nye modefænomen blandt dristige cyklister. Færdselspolitiet er obs på de ulovlige cyklister.

Især i København er det blevet moderne at køre på en banecykel uden bremser. Cyklen har i stedet fast narv på baghjulet, der kun tillader at bremse med kræften fra cyklistens egne ben. Der er altså ingen hjælp fra lovpligtige bremser.

På hjemmesiden Fixie-king.dk udveksler cykelbude og andre tilhængere af de bremseløse cykler erfaringer. Hjemmesiden har næsten 20.000 registrerede brugere fra hele verden heriblandt mange danskere.

"Når du kører på cykel med fast narv, så skubber den dig igennem lyskryds. Du har ikke lyst til at stoppe. Når du først kommer op på cyklen og kommer i gang, så holder du op med at tænke på at stoppe," skriver én bruger på sitet.

Hos færdselspolitiet i København kender man til det sidste nye cykelskrig, og politiet har inden for det seneste år uddelt bøder til ca. 25 cyklister uden bremser.

"Vi fornemmer, at de her cykler er kommet på mode," siger vagthavende hos færdselspolitiet i København, Axel Sørensen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hos Rådet for Større Færdselssikkerhed er man rystet over cyklerne uden bremser.

"Det er jo dødsensfarligt at cykle rundt i byen på en cykel uden bremser. Det er fuldstændig galemandsværk," siger vicedirektør Mogens Wilbert til Newspaq.

"Det ender jo galt, det kan enhver sige sig selv. Det er et spørgsmål om tid, før man bliver kørt ned," lyder det fra Wilbert, der samtidig gør opmærksom på, at Rådet hidtil ikke har været opmærksom på cyklerne med de manglende bremser.

"Det er svært at spotte de her cykler, for de ligner altså almindelige cykler," forklarer Axel Sørensen fra færdselspolitiet.

En af dem der kører på de bremseløse cykler er Benny Møller Petersen fra København. Han forklarer, hvad det er, der gør det fedt at køre med fast narv.

"Du er hele tiden i kontakt med cykel og asfalten - al den energi, du putter ind i cyklen, kommer nemlig tilbage, når du skal bremse. Men jeg er ikke nervøs," siger Benny Møller Andersen til Newspaq.

"Jeg synes, jeg har fin kontrol over cyklen. Man er nemlig tvunget til at være mere opmærksom på, hvad de andre trafikkanter mon kunne tænkes at gøre."

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her