Dødens værksted: 7 ud af 14 ramt af kræft

30. maj 2013, 13:00
På et Falckværksted i Nordjylland, hvor de ansatte arbejder som både mekanikere og brandmænd, har 7 ud af 14 fået kræft. Falck har ikke taget risikoen alvorligt, lyder kritikken nu.

Først fik Knud kræft i blæren. Så fik Jørgen kræft i halsen. Og siden fik Finn, Ernst, Jørgen, Oluf og Ervin også diagnosen cancer.

De syv kræftramte arbejder eller har arbejdet på det samme Falck-værksted i Aalborg, som servicerer brandbiler for hele Region Nordjylland.

Ud af 14 nuværende og tidligere ansatte har syv fået kræft. Seks af dem har arbejdet som deltidsbrandmænd, og mistænker brandslukningsarbejdet for at være skyld i den nordjyske kræft-epidemi.

"Det er påfaldende, at så mange er blevet syge på så lille en arbejdsplads," siger Oluf Dalby, der er tillidsmand på værkstedet.

Sagen fra Nordjylland kommer efter en artikelserie på Avisen.dk om overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft, som indtil videre har fået 109 brandmænd til at anmelde kræft som arbejdsskade.

Harme over hullet sikkerhed

Fælles for de syv nordjyder er, at de er harme over, at deres chefer ikke har taget bedre hånd om deres sikkerhed.

"Det er for ringe. Det er som om, at der er berøringsangst, fordi det er en sygdom, du kan dø af," siger tillidsmanden.

Han fik selv konstateret celleforandringer på stemmelæberne for to-tre år siden og er blevet opereret seks gange.

"Jeg havde faktisk ikke tænkt på, at det var farligt, når vi bevægede os rundt i røgen. Vores åndedræt var jo beskyttet," forklarer Oluf Dalby.

Men det er farligt. Under en brand er røgen tyk af kræftfremkaldende stoffer. Tre af dem er benzen, formaldehyd og sod. De giftige partikler er så mikroskopiske, at de trænger igennem branddragten og ind i huden for til sidst at ende i blodet.

Ansatte: Tag os nu alvorligt!

Prostatakræft er en af de kræftformer, der typisk rammer brandmænd.

Mekaniker Ernst Florin lider af både prostatakræft og hudkræft. Han har fået fjernet to gange fem centimeter hud på brystet og har fået 36-37 strålebehandlinger for kræften i blærehalskirtlen.

"I parentes er jeg helbredt, men hvis næste kontrol viser, at mine tal er dårlige, så ved lægerne ikke, hvad de skal gøre ved mig," siger han.

Ernst Florin og kollegerne har svært ved at tilgive cheferne, der har været ansvarlige for et sundt og sikkert arbejdsmiljø på værkstedet.

"Vi er harme på Falck. Falck har ikke taget kræftrisikoen alvorligt. Vi har ikke fået en pind at vide om overdødelighed blandt brandmænd, selvom Falck har kendt til fænomenet," siger han.

Kræftproblem ties ihjel

Både tillidsmanden og Ernst Florin føler, at Falck har svigtet.

"Vi har forsøgt at råbe op, men det er som om, at det bliver slået hen. Vi vil bare have løst problemet," siger Oluf Dalby.

"Vi gør det jo ikke for at skade nogen. Vi gør det jo for at få en løsning. Det kan sgu ikke være rigtigt, at vi skal være syge allesammen," siger Ernst Florin.

De to har anmeldt deres diagnoser, men har endnu ikke fået svar fra Arbejdsskadestyrelsen.

Falck afviser kritik

Falck afviser kritikken.

Regionsdirektør Diana Sørensen mener, at Falck har gjort meget for at løse problemet. Hun vil ikke stille op til et interview, men svarer skriftligt.

"Det er korrekt, at flere ansatte på værkstedet over en længere periode har fået konstateret forskellige kræftformer. Dette tager vi meget seriøst," skriver hun.

Diana Sørensen understreger, at medarbejdernes sikkerhed har førsteprioritet.

"Jeg er naturligvis ked af at høre, at medarbejderne har følt berøringsangst hos ledelsen. Arbejdsmiljø og medarbejdersikkerhed har og har altid haft stort fokus i Falck," skriver regionsdirektøren.

På det lille værksted i Aalborg får regiondirektørens svar ikke medarbejderne til at føle sig mere trygge. Læs reaktionen og et uddybende interview med regionsdirektøren her.

Kræftsyge Falck-mænd

 

Knud - kræft i blæren

 

Jørgen M - kræft i halsen

 

Finn - prostatakræft

 

Ernst - prostatakræft og hudkræft

 

Jørgen L - kræft

 

Oluf - kræft på stemmelæberne

 

Ervin - hudkræft

 

Seks af de syv nordjyder er både mekanikere og brandmænd.

 

Den sidste er kun mekaniker, men har arbejdet med at vaske og vedligeholde brandbiler i 25 år.

 

Brandbiler er ligesom branddragter forurenede med kræftfremkaldende stoffer efter en ildebrand.

 

I dag er der otte ansatte på den lille arbejdsplads. Da den første mand fik kræft, var de 14.