Disse fag vinker farvel til flest lærlinge

6. aug 2013, 11:10
Lærlinge tilbereder gourmetmad og tæmmer løver langt fra Danmark.

Når en dansk kokkeelev lynsteger løg i køkkenet, kan det lige så vel ske i en gourmetrestaurant i Frankrig som i en ærkedansk smørrebrødsforretning.

Og når en dansk kontorelev arkiverer sagsmapper, er det ikke usandsynligt, at chefen hedder Hilda eller Uwe.

Kokke- og kontorelever har det til fælles, at de er blandt de mest rejselystne lærlinge.

Her er en liste over de faggrupper, der sender flest lærlinge på praktikophold i udlandet. Listen tager ikke højde for det samlede antal elever på uddannelserne.

Helt i top ligger gastronom-uddannelsen, der i 2012 sendte 123 kokkeelever i lære på udenlandske restauranter.

Lige i hælene er de rejselystne kontorelever med speciale, der sidste år udgjorde en flok på 121 – tæt efterfulgt af de 118 specialuddannede handelselever, der i samme periode trak i sælgerhabitten uden for Danmarks grænser.

På fjerdepladsen lander de 99 eventyrlystne social- og sundhedsassistenter, der er steget stødt i antal de seneste ti år.

Herefter kommer 77 ordinære kontorelever uden speciale, 65 dyrepasserelever samt de 58 elever med en generel handelsuddannelse, der sidste år prøvede kræfter med deres fag i udenlandsk praktik.

På en ottendeplads har 49 kommende landmænd kørt traktor på udenlandske landeveje, mens 34 praktikanter fra den pædagogiske grunduddannelse har passet børn, der ikke taler dansk.

På en delt sidsteplads på denne liste har 29 dyreassistenter tæmmet løver i europæiske zoologiske haver, mens 29 fotoelever har knipset med kameraet.

 

Kilde: Såkdaldte PIU-tal fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser