Discount: Betjente må gå i genbrugsuniformer

30. jul 2012
Der er nu så meget lavvande i politiets pengekasse, at der ikke er råd til strømper, termoundertøj og tshirts. I Midt og Vestjyllands Politi er betjentene begyndt at genbruge pensionerede kollegers jakker.

Det danske politi er bogstaveligt talt klædt af til skindet.

Fra 2012 og frem skal landets politikredse spare ialt 14 millioner kr. årligt på uniformer, og konsekvenserne kan blive synlige.

Rigspolitiet vil nemlig have betjenten på gaden til at genbruge mere. Han skal med andre ord ikke regne med at få en ny skjorte, bare fordi han har svedt igennem under en stribe anholdelser.

Antallet af skjorter og bukser er nu skåret ned til et minimum. Desuden er det slut med at få uddelt sorte strømper, termoundertøj og mørkeblå t-shirts.

Ligner lazaroner

Chefen i den enkelte politikreds kan stikke sparekniven dybere ind i tøjbudgettet, hvis han finder det nødvendigt.

"Vi ender jo med at ligne lazaroner (vagabonder, red.). Hvis vi patruljerer i både slidte og beskidte uniformer, forsvinder respekten for politiet," mener Niels Brohm, der er tillidsrepræsentant og hundefører i Midt- og Vestjyllands Politi.

Han er langt fra den eneste, der brokker sig over besparelserne.

"Mange af kollegerne siger, at det er et tilbageskridt, og det er det også. Politiet er et uniformeret korps. Det må være rimeligt at forlange, at vi ser pæne ud i tøjet, når vi rykker ud," siger Egon H. Nielsen, der er næstformand i Midt- og Vestjyllands Politiforening.

En discountudgave af sig selv

Han forudser, at besparelserne vil gå direkte i betjentenes arbejdsglæde.

"Det er ikke kun et spørgsmål om komfort. Det er også vigtigt, at den enkelte betjent ikke føler, at han er en discountudgave af sig selv," siger Egon H. Nielsen.

[pagebreak]

Betjentenes talsmænd undrer sig over, at der ikke er taget hensyn til de forskellige jobfunktioner i de nye retningslinjer.

"Under en anholdelse bliver din skjorte sommetider drivvåd af sved, og så er den næsten umulig at få ren igen. De mange ture i vaskemaskinen slider også, så et lager på fem skjorter kan ikke holde særligt længe. Det er noget andet, hvis du er skrivebordsbetjent og bruger meget af din tid på stationen.," siger tillidsrepræsentant Niels Brohm.

Genbrugsen er åben

For ikke at blive taget med bukserne nede når besparelserne slår helt igennem, har betjentene i Midt- og Vestjyllands Politi åbnet deres egen genbrugs.

"Vi er begyndt at indsamle brugte uniformer. Vi gemmer f.eks. pensionerede kollegers jakker, så de kan genbruges, hvis en betjent får nej til at bestille en ny," forklarer næstformanden for den lokale politiforening.

Stadigvæk præsentabel

Ledelsen i Rigspolitiet afviser betjentenes kritik.

Ifølge en chefkonsulent var betjentene før ændringerne "forvænte" sammenlignet med andre offentligt ansatte.

"Vi sparer ikke på kvaliteten, og vi går heller ikke på kompromis med sikkerheden. Uniformen er stadigvæk præsentabel og slidstærk," siger Frederik Juul fra Rigspolitiet.

Maksimum pr. betjent

 

Betjent med såkaldt "lille behov":

 

1 almindelig buks hvert år

5 skjorter hvert år

2 slips hvert år

1 slipover hvert andet år

 

Betjent med såkaldt "stort behov":

 

1 beredskabsbuks hver sjette måned

5 skjorter hvert år

2 slips hvert år

1 slipover hver attende måned

1 par handsker hvert femte år

 

Kilde: Rigspolitiet