Direktør: Nu skal uddannelseskrisen vendes for alvor

J__rgen_Utzon_adm_dir_Coor_1650_px
Jørgen Utzon, adm. dir. i Coor og bestyrelsesmedlem DI Service
12. maj 2021 06.35
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det glohede arbejdsmarked med mangel på faglært arbejdskraft viser os, at væksten efter COVID-19 afhænger af, at vi får brudt med en årelang tendens og får flere unge ind på en erhvervsfaglig uddannelse, skriver Jørgen Utzon, administrerende direktør i servicegiganten Coor og medlem af bestyrelsen i DI Service.

MED DEN GRADVISE GENÅBNING af samfundet vejrer virksomheder og erhvervsliv morgenluft, og arbejdsmarkedet er i opsving med ansættelser. Men de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at virksomhederne i over 20 procent af tilfældene ikke kan finde en person med de ønskede kvalifikationer. En virkelighed, jeg kender særdeles godt fra servicebrancen, hvor det helt sikkert vil være nemmere at finde en nål i en høstak end at ansætte en elektriker.

LÆS OGSÅ: Unge får mindst 187 kroner i timen for at arbejde i testcentre: 'Det er pissesvært at konkurrere med'

Og det er desværre også stadig et særdeles kedeligt faktum, at en fjerdedel af de 25-69-årige ikke har gennemført enten en erhvervsfaglig eller videregående uddannelse.

DET ER DERFOR NØDVENDIGT at skride til handling på alle planer for at bryde en årelang og kedelig tendens. Jeg forstår godt, at mange virksomheder tøver med at ansætte lærlinge og elever midt i corona. Men samtidig vil jeg appellere til, at vi som virksomheder gør det, så snart vi overhovedet kan. For her ligger vores ansvar i forhold til væksten.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmarkedsforsker: Hummelgaards udspil er et paradigmeskift i beskæftigelsesindsatsen

Men vi kan ikke alene sørge for det. Det vil være afgørende, at der fra politisk hold tænkes helt nye tanker om, hvordan vi får løst uddannelseskrisen inden for de faglærte fag. Giv de ledige nye muligheder for at uddanne sig i erhvervsfaglige retninger, gerne i samarbejde med os virksomheder. Især i servicebranchen har vi en stolt tradition for at være en beskæftigelsesmotor, der får folk fra kanten af arbejdsmarkedet i job. Her er vi gerne med til at tænke nye veje og byde ind med vores erfaringer.

Jeg kan garantere, at den dag opsvinget kommer, og Danmark kan følge med med de rette erhvervsfaglige kandidater, der vil pengene komme hjem mange gange igen!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].