- Set i lyset af den opmærksomhed miljø har fået, har vi en opgave i at blive dygtigere til at fortælle, at vi faktisk gør en masse kloge ting, siger Claus Henrik Larsen, der er direktør i Administrations- og Servicestyrelsen.   Foto: Administrations- og Servicestyrelsen

Direktør i Skat: - Vi skal blive dygtigere til at fortælle, at vi gør en masse kloge ting

29. jun 2019
Ledere i det offentlige skal råbe meget højere op om, at offentlige arbejdspladser har fingeren på pulsen, når det kommer til den grønne omstilling. Sådan lyder det fra direktør i Skat.

Der var dømt store flyttedag, da Skat for et år siden blev til syv seperate styrelser. Og den store rokade skete ikke uden tanke på, at det belaster miljøet, når kontorer rykker fra en ende af landet til en anden.

Læs også: Ny undersøgelse: Flest klimabevidste chefer i private virksomheder

Derfor blev der stillet krav om, at de fleste flyttekasser skulle være fremstillet af træ, og møbler og kontorartikler på de nye kontorer skulle være lavet af bæredygtige materialer eller genbrugstræ.   

Men det er langt fra alle offentligt ansatte, der oplever, at deres arbejdsgiver har fokus på klimaet. En ny undersøgelse viser, at mens 40 procent af de offentligt ansatte ikke mener, at deres chef handler klimavenligt, gælder det kun 20 procent hos større private virksomheder. Det er Konsulenthuset ballisager, der i samarbejde med Voxmeter har spurgt 1.554 repræsentativt udvalgte danskere i den arbejdsdygtige alder, hvor klimabevidste deres ledere er.

Hvis det mønster skal ændres, er lederne i det offentlige nødt til i langt højere grad at skilte med deres klimabedrifter, mener Claus Henrik Larsen, der er direktør i Administrations- og Servicestyrelsen, der er en af syv nye skattestyrelser.  

- Vi gør meget, men er ikke så gode til at fortælle om det. De private virksomheder er dygtigere til at fortælle om, at de rent faktisk gør noget for klimaet. I det offentlige er vi nok ikke så tydelige på, at vi rent faktisk også gør en hel masse. Vi skal blive bedre til at fortælle, at de offentlige virksomheder tænker på klima både i forhold til bygninger, IT, vores kantiner og de møbler, vi bruger, siger han til A4 Nu.

Mindre fade i buffeten

Selvom skattestyrelserne kan prale af en lang række grønne tiltag, er initiativerne slet ikke synlige nok for de ansatte, vurderer Claus Henrik Larsen.

- De fleste medarbejdere ved, at man printer på begge sider, og at den automatisk står til at printe i sort og hvid, men at skrivebordet er lavet af genbrugstræ, at der er natsænkning af temperaturen og ventilationsanlæg i bygningerne, det tror jeg ikke, medarbejdere tænker over, siger han og fortsætter:  

- Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor nogle af vores medarbejdere tror, at vi gør mindre, og det kunne vi som ledelse overveje at gøre noget ved. Det kan også gøre os til en attraktiv virksomhed i ansøgernes øjne, at vi agerer klimavenligt, siger han.

Ifølge klimasociolog og lektor Anders Blok fra Københavns Universitet er der ingen grund til at antage, at der er flere klimainitiativer i det private end i det offentlige. Han oplever, at klimabevidstheden er til stede både på offentlige og private arbejdspladser.

I skattestyrelserne har man blandt andet klimafokus i kantinerne, hvor der er krav om, at 40 procent af råvarerne er økologiske, at brugen af engangsemballage minimeres, og at man undgår madspild.   

-  Vi har krav om, hvordan vi undgår at fylde for meget op på buffeter og undgår, at der bliver for meget tilbage på tallerknerne. Køkkenet skal bruge mindre fade, siger Claus Henrik Larsen.  

"Økonomi og klimafokus er ikke modsætninger"

I koncernen forsøger man også at spare på CO2-udledningen ved at holde møder over Skype frem for at mødes ansigt til ansigt. Til de virtuelle møder er det altafgørende, at teknikken spiller, og at medarbejderne løbende bliver bedre til at være lige så meget tilstede via webkameraer, som når de mødes i virkeligheden, forklarer Claus Henrik Larsen.  

Han afviser, at iveren efter at holde Skype-møder først og fremmest handler om at spare penge.  

-  Men det at noget er klimavenligt, gør jo ikke, at det ikke også kan være økonomisk fornuftigt. Vi har ikke en blåøjet tilgang, for der er selvfølgelig overvejelser om at drive virksomheden effektivt og levere så meget som muligt kvalitet for de bevillinger, vi har, siger direktøren.

Han fremhæver, at det hele dog ikke handler om kroner og ører, da skattestyrelserne lige nu undersøger mulighederne for, at tjenestebilerne bliver udskiftet med hybrid- eller elbiler. Det er kendskabet til den slags initiativer, der skal udbredes, understreger Claus Henrik Larsen.

- Set i lyset af den opmærksomhed miljø har fået, har vi en opgave i at blive dygtigere til at fortælle, at vi faktisk gør en masse kloge ting.

Disse klimatiltag har Skatteministeriets koncern taget

Indkøb i Skatteministeriets koncern er i vidt omfang omfattet af miljøhensyn. Kravene sigter mod at mindske produkters og ydelsers klimapåvirkning og derved også CO2-udledning. 

 • Møbler
  Møbler og en række kontorartikler skal være bæredygtigt træ eller genbrugstræ. Det samme gælder træflyttekasser anvendt i forbindelse med flytningerne, der i disse år foretages mellem Skatteforvaltningens mange adresser rundt om i landet.
 • Biler
  Op mod en tredjedel af Skatteministeriets koncernens tjenestebiler er udstyret med CO2-venlige motorer. Koncernen indkøber kun tjenestebiler med et ansvarligt, lavt brændstofforbrug.  Lige nu overvejer man desuden muligheden for på forsøgsbasis at indføre tjenestebiler med alternative brændstofsystemer som hybridbiler eller elbiler.
 • Virtuelle møder
  Skypemøder er en af de mest anvendte mødeformer i Skatteministeriets koncern. De virtuelle møder reducerer betydeligt behovet for at mødes fysisk på tværs af landet og begrænser dermed CO2-udledende rejseaktivitet.
 • Bygninger
  Skatteministeriets koncerns bygninger opfylder kravene i statens energisparecirkulære. Dermed indgår koncernen kun lejemål med ejendomme af minimum energimærkning C og helst nyere lejemål af endnu bedre energimærkning.
 • IT
  Computere samt computer- og av-udstyr skal ligge i den bedste fjerdedel af markedets produkter i forhold til energieffektivitet. Et andet område hvor Skatteministeriets koncern sigter mod at begrænse CO2-udledningen, er follow-me-print, hvor kun print, man aktivt ønsker at få printet ud, bliver printet, mens ikke afhentet print slettes.
 • Afholdelse af konferencer
  Til aftalepartnere, der leverer konferencefaciliteter til Skatteministeriets koncern, stilles en lang række krav til begrænsning af energiforbruget og miljøhensyn. 

Kilde: Administrations- og Servicestyrelsen