Peter_Hartvigsen_press
Direktør og robotproducent Peter Hartvigsen mener, at regeringen skræmmer unge væk fra byggebranchen, når debatten kun handler om nedslidning og Arnes ret til tidlig pension. Foto: Pressefoto

Opsang til håndværker-elever: 'Lad være med at gøre som vi gjorde'

1. okt 2020, 13:45
Regeringens kampagne for retten til tidlig tilbagetrækning fjerner fokus fra det virkelige problem i byggebranchen: Arbejdsmiljøet. Det mener Peter Hartvigsen, der er uddannet tømrer og i dag er direktør i virksomheden Kobots.

Hver fjerde håndværker har været på operationsbordet på grund af arbejdsrelateret slitage.

Hver tredje håndværker generes dagligt af støv på arbejdspladsen.

250 håndværkere dør årligt på grund af lungesygdomme, som relaterer sig til byggestøv.

Smertestillende piller er hverdag i byggebranchen.

- Du finder ikke en skurvogn i dag, hvor der ikke ligger en pakke Ipren'er. Det er ret vildt, siger Peter Hartvigsen.

LÆS OGSÅ: Rådgivere om robotter i danske virksomheder: Ender ofte med at stå og samle støv 

Han er direktør og stifter af virksomheden Kobots, som bygger stemmestyrede skærerobotter til byggebranchen. Og så er han selv uddannet tømrer og drev i seks år sin egen tømrervirksomhed. 

Statistikkerne har han indsamlet fra en stribe avis- og fagbladsartikler, og han bruger dem til at bygge en stærk business case for sin virksomhed.

Provokeres af Arne-debatten

Men han mener også, tallene bør bruges til at flytte fokus i det seneste års politiske debat om nedslidning, hvor regeringens budskab igen og igen har lydt, at det nu langt om længe er nedslidte Arnes tur til at gå tidligt på pension.

Budskabet afleder nemlig opmærksomheden fra det virkelige problem: Arbejdsmiljøet i byggebranchen.

- Jeg bliver provokeret af Arne-debatten, fordi regeringen og politikerne er med til at ødelægge byggebranchen med det ensidige fokus på, at nedslidte skal kompenseres, siger Peter Hartvigsen.

For selvfølgelig skal Arne have hjælp, mener han.

- Men budskabet fra regeringen er jo, at vi bare må acceptere, at sådan er branchen. Den slider de ansatte ned, og så kan du til gengæld få lov til at gå lidt før på pension. Hvorfor taler regeringen i stedet for ikke om, hvad vi kan gøre anderledes, så håndværkerne ikke bliver slidt ned?, siger han.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Peter Hartvigsen fik ideen til at bygge stemmestyrede skærerobotter, mens han arbejdede som direktør i sit eget tømrerfirma.

- Jeg kunne se i min egen og andre virksomheder, at der ikke var mange tilbage over 50 år i byggebranchen, og at langt de fleste simpelthen finder noget andet at lave, fordi de er slidt ned, siger han.

Han så samme problemer, uanset hvor han kiggede hen i branchen: Ødelagte knæ, dårlige rygge, ødelagte skuldre, lunge - og vejrtrækningsproblemer på grund af støv fra gips, beton og isoleringsmaterialer, høreskader, øjenskader og faldskader.

- De få, der arbejder i byggebranchen, efter de er fyldt 50 år, er ofte nedslidte og kronisk skadede, siger Peter Hartvigsen.

Hos nyuddannede, men også erfarne og selvstændige håndværkere, er der en stor bekymring for, hvad de skal lave bagefter. De ved godt, de ikke kan arbejde som håndværkere hele livet, og det er jo ret tankevækkende, at det er det, der optager dem. Det vidner om, at der er noget i arbejdsmiljøet, som ikke fungerer
Peter Hartvigsen, direktør hos Kobots

Det viste ham, at der er noget grundlæggende galt med arbejdsmiljøet i byggebranchen og gav ham ideen til at bygge skærerobotter til tømrere.   

- Vi er nødt til at kigge på arbejdsmiljøet på byggepladserne og ændre det, så de ansatte ikke slides ned, siger Peter Hartvigsen.

Peter Hartvigsen mener også, at regeringens fokus på nedslidning i byggebranchen er med til at skræmme unge væk fra håndværkerfagene.

Stor bekymring

- Det er jo ikke så underligt, at vi ser en lav tilslutning til erhvervsuddannelserne, når politikerne kun snakker om nedslidningsproblemer. Man skal jo være dum for at gå ind i en branche, der ødelægger ens krop, siger Peter Hartvigsen.

Debatten er heller ikke gået hen over hovedet på de unge, han møder, når han er ude og tale med virksomheder i byggebranchen.

- Hos nyuddannede, men også erfarne og selvstændige håndværkere, er der en stor bekymring for, hvad de skal lave bagefter. De ved godt, de ikke kan arbejde som håndværkere hele livet, og det er jo ret tankevækkende, at det er det, der optager dem. Det vidner om, at der er noget i arbejdsmiljøet, som ikke fungerer, siger han.

Peter Hartvigsen anerkender, at det bliver svært at vende skibet, fordi det kræver, at unge håndværkere bryder med en fasttømret arbejdskultur. 

Ikke sejt

- Det er jo sejt at løfte tre plader i stedet for en, men hvor sejt er det, når du har ødelagt skulderen som 27-årig? Det er den snak, der mangler i debatten - at tage lederskab for sig selv ved ikke at ødelægge kroppen, siger Peter Hartvigsen.

Derfor har han en opsang til håndværkereleverne på landets erhvervsskoler:

- Hvis de bare gør, som vi gjorde, er det ikke sikkert, de får et liv efter arbejdslivet. Så husk at stille krav om værnemidler, lad være med at løfte noget, der er for tungt, og lad være med at arbejde på et tag uden at spænde jer fast.