20150924-132840-A-1920x1229we
Faldefærdigt hus i en af landets såkaldte udkantskommuner, Hjørring i Nordjylland. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Afstanden mellem Gentofte og Lolland vokser: Se forskellen på Danmarkskortet over rige og fattige

20. jan 2021, 06:00
Forskellen på de velbeslåede kommuner i Nordsjælland og de fattige udkantskommuner i 'den rådne banan' er blevet endnu tydeligere. Direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd frygter et splittet og polariseret samfund.

Der bliver større og større afstand mellem rig og fattig i Danmark.

Sådan lyder konklusionen i en analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der peger på, at de rigestes indkomster stiger meget hurtigere end resten af befolkningens.

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Danmarks rigeste bliver meget rigere

Afstanden mellem rig og fattig bliver også tydeligere på landkortet.

Den store forskel på, hvor mange penge man har til rådighed, afspejler sig nemlig i høj grad i, hvor folk bor henne.

- Vi bliver mere og mere polariserede, også geografisk. Der er meget stor forskel fra Lolland til Gentofte, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Få arbejdere i Gentofte

Netop Gentofte er ifølge analysen den rigeste kommune i Danmark målt på indtægt. Den gennemsnitlige Gentofteborger har cirka 565.800 kroner til rådighed om året - efter skat.

Til sammenligning rammer Lolland Kommune bundplaceringen med gennemsnitligt 236.000 kroner mellem hænderne årligt.

Det får direktøren til at frygte, at vi bevæger os i retning af at være et land, hvor den rige del af Danmark og den fattige del af Danmark lever helt adskilt.

- Vi risikerer, at man nærmest lever i parallelverdener. Hvis folk i Gentofte aldrig ser en arbejder eller en førtidspensionist, aner de jo ikke, hvordan deres liv er. Hvis skolebørn på Lolland aldrig ser folk med succes, er det måske svært at tro på, at ens drømme bliver til noget, siger han.

Artiklen fortsætter under kortet...

Made with Flourish

Når man kigger på kortet, bliver det tydeligere og tydeligere, at folk bor forskellige steder alt efter, hvad deres status er, mener Lars Andersen.

Mens gennemsnitsindkomsten i en række Nordsjællandske kommuner overstiger 400.000 kroner, har de 40 procent fattigste danskere i gennemsnit 159.203 kroner at leve for om året, viser analysen.

Bliver rige 10 gange så hurtigt

Også i forhold til, hvor hurtigt tegnebogen vokser, er der en markant forskel på, hvor man bor.

I 2019 steg indkomsten for Gentofte-borgerne - i forvejen den kommune - med 8 procent. En stigning, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd særligt tilskriver aktier og fast ejendom.

Samme år steg den i Albertslund, der er en af landets fattigste kommuner, med 0,7 procent.

Mængden af penge mellem hænderne altså voksede altså 10 gange så meget i Gentofte, som den gjorde i Albertslund.

LÆS OGSÅ: Uligheden i sundhed starter hos babyen

I takt med flere og flere lavindkomstgrupper klumper sig sammen i de samme områder, så falder den økonomiske aktivitet også, påpeger Lars Andersen.

Han mener, at udviklingen vil gå ud over noget grundlæggende ved det danske samfund - gode muligheder i livet, uanset om du vokser op i en rigmandsghetto eller i en af 'den rådne banans' yderkommuner:

- Det, vi er kendt for i sammenligning med andre lande, er vores høje sociale mobilitet. Det er afsindigt vigtigt, at vi fastholder den, men det kan blive hæmmet af, hvis vi bliver et meget splittet og polariseret samfund, siger Lars Andersen og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at have nogle fælles værdier og lige muligheder. Vi må nødig ende der, hvor vi kun har landsholdet og vejret til fælles.