Din tjener i Nyhavn får ringere løn

10. okt 2013, 19:53
87 barer og restauranter i Danmark har tegnet overenskomst med Kristelig Fagforening den kristelige overenskomst er ringere end 3Foverenskomsten for de ansatte på 20 af 23 punkter, konkluderer forskningsrapport

Hvis du drikker en øl i Nyhavn i København, er der stor sandsynlighed for, at den bliver serveret af en tjener, der har langt ringere løn- og ansættelsesvilkår end kolleger på andre restaurationer med overenskomst.

Hele 20 restauranter og barer i Nyhavn har gennem Nyhavns Restauratør- og Arbejdsgiverforening (NRAF) tegnet overenskomst med Kristelig Fagforening.

Overenskomsten giver de ansatte kokke og tjenere lavere løn og ringere vilkår - sammenlignet med den løn og de vilkår, de ville få, hvis de i var ansat på en restaurant eller bar, der har tilsluttet sig overenskomsten indgået mellem 3F og arbejdsgiverorganisationen Horesta.

Og det gælder for ansatte på i alt 87 restauranter med Krifa-overenskomst, fastslår lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Emmett Caraker, der punkt for punkt har gennemgået Krifas overenskomster på de 87 restaurationer.

"Sammenligningen falder bestemt ikke ud til Kristelig Fagforenings fordel. Faktisk er der en bemærkelsesværdig forskel på overenskomsterne," siger Emmet Caraker.

Højere mindsteløn og bedre tillæg

Gennemgangen er lavet i forbindelse med forskningsrapporten 'Kristelig Fagforening og aftalesystemet'.

"3F-overenskomsten er bedre for lønmodtagerne målt på 20 af 23 hovedbestemmelser," konkluderes det i rapporten.

"Samlet set rummer 3F-overenskomsten flere økonomiske fordele, færre liberale arbejdstidsbestemmelser og flere rettigheder," uddyber forskeren.

Det gælder blandt andet højere mindsteløn, bedre optjening af feriedage, bedre tillæg for skæve arbejdstider og længere opsigelsesvarsler.

Til gengæld er Krifa-overenskomsterne bedre, når det gælder 'fuld løn ved dødsfald, sygdom og andre særlige lejligheder'

87 restauranter og hoteller ramt

I forbindelse med konflikten omkring Restaurant Vejlegården sidste år kom det frem, at overenskomsten mellem Kristelig Fagforening (Krifa) og Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) inden for hotel- og restaurationsområdet er markant ringere for de ansatte - sammenlignet med den tilsvarende overenskomst indgået mellem 3F og Horesta.

Men nu påviser forskerrapporten, at to andre kristelige overenskomster, der dækker langt flere hoteller, barer, caféer og restauranter, enten er tilsvarende ringe eller endnu ringere for de ansatte.

Helt konkret drejer det sig om ansatte kokke, gastronomer, tjenere, stuepiger, oldfruer og receptionister fordelt på 87 hoteller og restauranter rundt om i landet. Heraf 20 restauranter, caféer og barer alene i Nyhavn i København.

Kristelig Fagforening har nemlig hele tre hovedoverenskomster på hotel-og restaurationsområdet.

Foruden overenskomsten mellem Krifa og Kristelig Arbejdsgiverforening drejer det sig om en hovedoverenskomst indgået med Restauratørernes Arbejdsgiverforening 2000 (RAF-2000), der tæller 67 arbejdspladser, samt og den nævnte hovedoverenskomst med Nyhavns Restauratør- og Arbejdsgiverforening (NRAF).

Arbejdsgiverne jubler

Ifølge forskerrapporten fremhæver arbejdsgiverne i RAF-2000 ikke mindre end ti fordele ved overenskomsten med de kristelige:

Blandt andet at der er lønforskel mellem faglærte og ufaglærte, ingen faggrænser, stor fleksibilitet for fastansatte og afløsere og ingen strejkeret.

Krifa er modstander af at bruge strejker som fagligt våben og skiller sig dermed ud i forhold til de traditionelle fagforbund. Men det betyder ikke, at medlemmerne har fordele på andre områder, konkluderer Emmet Caraker fra Aalborg Universitet.

"Man kan sige, at Kristelig Fagforening intet har fået ud af at sælge strejkeretten," siger han.