Din økonomi skal skrues sammen på ny

7. feb 2014, 04:00
Nye reformer har gjort arbejdsløshed og sygdom livsfarlig for en stram privatøkonomi. Mindre sikkerhedsnet stiller nye krav til privatøkonomi, siger økonomiske eksperter

Du skal skrue din økonomi sammen på en ny måde.

Sådan lyder rådet fra to privatøkonomer.

Årsagerne er ifølge de to eksperter de seneste års reformer fra både den tidligere og nuværende regering, der betyder, at almindelige danskere skal til at tænke nyt.

Og reformerne har haft stor betydning for familien Danmarks økonomi.

9.000 skal leve af mindre på grund af gensidig forsørgerpligt. 34.000 faldt ud af dagpengesystemet sidste år. 14.700 ser ud til at få syge-kontanthjælp.

Der er med andre ord skåret i det økonomiske sikkerhedsnet, der griber dig og familien, hvis din gode faste løn ikke ruller ind på kontoen hver måned på grund af fyring eller sygdom.

”Staten har sagt, at den vil tage en mindre risiko på den enkelte person. Den risiko skal man så dække af selv,” siger Kim Valentin, der er stifter af Finanshuset i Fredensborg, der sælger økonomisk rådgivning.

Han vurderer, at reformerne er en omfordeling af, hvem der står med udgifterne.

Hvor stor er din risiko?

Men mange har ikke opdaget, at staten har omlagt, så man selv skal komme med en større del af sikkerhedsnettet.

Ifølge Kim Valentin stiller den nye situation krav om, at du gør op med dig selv, hvor høj risikoen er for din egen familie, og hvor sikker du skal være, for at sove godt om natten.

”De færreste har gjort det, men alle bør gennemgå deres økonomi og finde ud af, hvor stor en reserve, man har brug for for at kunne klare en krise,” siger han.

Også forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen mener, der er øgede krav til privatøkonomien.

”Du skal så at sige være kriseparat. Få overblik over din økonomi, så du ved, hvad I lynhurtigt kan skære ned på, hvis du for eksempel bliver fyret,” siger Ann Lehmann.

Hun mener, at både reformerne og finanskrisen, har været med til at skærpe kravene.

”Når det ikke vrimler med jobopslag, er der altid større behov for at kunne skære ned hurtigt,” siger hun

Singler har brug for mere i reserve

Ann Lehmann Erichsen opfordrer til, at man har en plan B klar, som man kan slå over på med det samme, hvis uheldet er ude.

Begge økonomer mener, at de fleste faktisk har mindre at bekymre sig om, hvis de først får overblikket.

Kim Valentin har bred erfaring med at nedjustere budgetter, fordi Finanshuset jævnligt er betalt af en virksomhed i forbindelse med fyringsrunder til at rådgive dem, der mister jobbet.

”Ofte er problemerne ikke så store, som man selv tror. Folk kommer med en stor klump i maven og er nervøse for, at huset ryger. Så viser det sig, at det drejer sig om, at de skal sælge den ene bil," siger Kim Valentin.

Han råder til, at lave en riskovurdering ud fra din branche og alder, og hvor mange faste udgifter du har. Så skal man begynde at spare det beløb op, man mangler for at kunne klare en krise i et år. Singler har brug for en større reserve, fordi er kun er en indtægt at regne med.

”Men mange vil have en lavere risiko, end der egentlig er brug for. Mange vil gerne sikre sig, så familien økonomi kan holde til at begge voksne bliver arbejdsløse i et år. Realistisk set så er det jo meget usandsynligt,” siger han.

Reformer, der stiller krav til din økonomi:

Dagpenge: Dagpengeperioden forkortet til to år.

Gensidig forsørgerpligt: For papirløst samlevende har det fået betydning hvor meget den ene part tjener, hvis den anden skal have. Grænsen er 23.000 kr (30.000 for forsørgere)

Færre på førtidspension: Flere syge skal først i gennem op til fem år på ressourceydelse, som ofte vil ligne kontanthjælp, inden de kan få førtidspension.

Kontanthjælp til unge: Kontanthjælpsmodtagere under 30 får en ydelse på størrelse med SU.

Sygedagpenge: Træder i kraft til sommer. Efter fem måneders sygdom, opdeles de syge i to grupper alt efter hvad fejler. Omkring en tredjedel vurderes at gå fra sygedagpenge på 17.000 kr. til jobafklaringsydelse på 10.000 kr.