Din boss kan score kassen på gode forhold

5. jun 2012, 09:45
Det første konkrete resultat under trepartsforhandlingerne tegner sig. Arbejdspladser med orden i arbejdsmiljøet bliver belønnet.

Gulerødder for millioner er på vej til at blive hængt fristende foran landets arbejdsgivere.

Det er resultatet af en opsigtsvækkende enighed mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening, DA. Som det første konkrete resultat under trepartsforhandlingerne er de blevet enige om en skitse til en aftale, der sikrer 50 millioner kroner til en såkaldt belønningsordning til virksomheder, der sørger for et godt arbejdsmiljø.

"Vi er enige om at belønne de gode virksomheder," fastslår Lizette Risgaard, der er næstformand i LO.

"Man har drøftet en belønningsordning i mange år. Derfor er det godt, at vi nu kigger på nogle positive incitamenter," supplerer DA's arbejdsmiljøchef, Karoline Klaksvig.

Begge parter understreger, at aftalen endnu ikke er forhandlet endeligt på plads, men grundtegningen til en enighed er tilstede.

Arbejdsmiljø afgørende hvis lønmodtagere skal arbejde mere

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) udtrykker tilfredshed med det, der kan blive trepartsforhandlingernes første egentlig delaftale. Især fordi den kan betyde, at danskerne kan arbejde flere timer årligt uden at risikere helbredet.

"Det er rigtigt, at parterne er i gang med at finde en eller anden måde, man kan honorerer de virksomheder, der gør noget godt for deres medarbejdere og arbejdsmiljøet," siger hun.

"Der er mere og mere, der tyder på, at vi får en trepartsaftale - hvis vi kommer i mål - som kommer til at spænde bredt over en række områder. Og som samlet set har betydning for alle lønmodtageres evne til faktisk at arbejde mere. Der er det klart, at arbejdsmiljø betyder rigtig meget i den sammenhæng," siger hun til Avisen.dk.

Planer om langt flere millioner på sigt

Konkret lægger parterne op til, at Forebyggelsesfonden under Beskæftigelsesministeriet fra 2014 fordeler de mange millioner mellem særligt artige virksomheder. Det bliver formentlig op til Arbejdsmiljørådet at udpege de virksomheder, der får belønning.

På sigt ønsker parterne endda at belønne duksene yderligere, end de omtalte 50 millioner kroner.

Op imod 300 millioner kroner årligt skal i fremtiden komme fra den arbejdsskadeafgift, som Enhedslisten og regeringen blev enige om under de seneste finanslovsforhandlinger.

Problemet er dog, at Skatteministeriet, der står for implementeringen af aftalen, endnu ikke har færdiggjort afgiftens endelige udseende. Derfor er især arbejdsgiverne stadig forbeholdne med for alvor at strække armene i vejret, omend man glæder sig over, at virksomhederne ser ud til at få mange penge tilbage.

"Vi har en forståelse med LO, men den hviler på den præmis, at man ikke øger arbejdsskadeafgiften. Altså fodrer hunden med sin egen hale. Men det er jo nye idéer, som vi synes ser rigtigt spændende ud, så lad os prøve det af," siger Karoline Klaksvig.

Prøveballon

Begge parter opfatter i første omgang en belønningsordning som en prøveballon. Går det godt og kan der aflæses konkrete resultater, kan man gå videre med uddelingen af millioner.

"Vi er klart opmærksomme på, at der er lavvande i statskassen lige nu. Så måske kan alle penge fra arbejdsskadeafgiften ikke komme tilbage med det samme, men på sigt vil de gavne," lyder det fra Lizette Risgaard.

FTF: Husk nu de psykisk nedslidte

Imens der altså er givet tilnærmelsesvis håndslag mellem LO og arbejdsgiverne, så er FTF, paraplyorganisation for cirka 450.000 lærere, sygeplejersker og socialrådgivere, med på sidelinjen.

Herfra minder formand Bente Sorgenfrey om, at også det psykiske arbejdsmiljø skal belønnes, såfremt det altså er i orden.

"Vi kan se, at 20 procent af sygefraværet skyldes dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det siger Danmarks Statistik. Det betyder 15.000 stillinger om året. Det er helt afgørende, at vi kan få nogle af de mennesker tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt," siger hun.

Men hvis alt andet bryder sammen, så kan I vel glæde jeg over det her?

Neaahhjjj. Det er slet ikke nok for os, der skal langt mere til før vi glæder os," lyder det fra Bente Sorgenfrey efter mandagens trepartsforhandlinger i Finansministeriet.