Tæt på verden: Diktatorfilm forbudt i to lande

31. maj 2012
Spillefilm, der gør grin med Gaddafi, må ikke vises i to Centralasiatiske lande. Tidligere offer for satiren tilgiver Baron Cohen.

Spillefilmen om en skør afrikansk diktator med oberst Gaddafi som forbillede med Sacha Baron Cohen i den aldominerende hovedrolle er forbudt i Tadjikistan og Turkmenistan.

Filmen er den heroiske historie om en diktator, der udsætter sig selv for livsfare for sikre, at demokrati aldrig kommer til det land, som han så kærligt undertrykker.

Det er ikke første gang den britiske komikers film bliver forbudt i repressive lande i centralasien. Årsagen skulle være manglende kulturel respekt.

I henhold til Neweurasia.net afviser biograffolk i Tadjikistan, at filmen er forbudt. Der er ikke tid til at vise alle film. Og hvis man viser den alligevel, får teatret en bøde.

Både Tadjikistan og Turkmenistan står i henhold til Reporters Without Borders langt nede af listen over lande med ytringsfrihed.

Farce

Diktatoren er en grov udlevering af tyranner. Filmen spiller på alle mulige fordomme, herunder ikke mindst den afdøde Gaddafis og dennes sans for militær mode. Hovedpersoner rider kamel.

Cohen lægger ikke skjul på, at det især er den nu afdøde Muamar Gaddafi, der lægger ryg til galskaben. Filmen blev i øvrigt udviklet, før oprøret og Nato-bombardementerne gjorde en ende på hans styre.

Galskaben i filmen kender ingen grænser. Meget af handlingen drejer sig om diktatorens besøg i Amerika for at deltage i FNs generalforsamling. Græsselige ting som kup og demokrati truer hans enevælde.

Ups

Sacha Baron Gohens skamløse film Borat fra 2006 gjorde grin med Kaskhstan i så gennemført grad, at hans falske nationalsang ved en fejl er spillet ved en sportsbegivenhed i Kuwait tidligere i år. Filmen blev forbudt i Kasakhstan og Rusland.

Med diktatoren forsøger Cohen igen at blande spøg med virkelighed. Der er oprettet en hjemmeside, hvor diktatoren optræder på konstruerede fotos sammen med kendte folk fra virkeligheden (som Hillary Clinton).

[pagebreak]Diktatorens fiktionelle land Wadiya er ved at få en tilværelse på internet med informationer om vejret, historie og turistforhold.

Godt for noget

Kasakhstans udenrigsminister har forøvrigt udtalt for nylig, at filmen Borat har medført markant øgede turistindtægter, og at med tilbageblik er landet ikke fornærmet over filmens portrættering af hans land.

Andre har forsøgt at score kassen på Borat. Rumænske bønder, der blev brugt i filmen, har forsøgt at sagsøge filmselskabet for 30 millioner dollars for påført skade på deres gode ry og med krav om at stoppe visningen.
Bønderne fik 4 dollars om dagen for at deltage som statister. Filmen indspillede 250 millioner dollars.

En polsk ingeniør ved navn Adrian Ruda blev sidste år fornærmet over at kolleger kaldte ham ”Borat” som øgenavn. Han sagsøgte i England og vandt en erstatning på 20.000 kroner for racistiske fornærmelser.

Trailer for filmen.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.