Tæt på verden: Diktator: Jeg går alligevel ikke

23. maj 2011
Yemens Ali Saleh nægter igen at træde tilbage. Hundredetusinder demonstrerede søndag. Forhandlerne om fred er godt trætte af ham.

Dramaet om Yemens diktator trækker i langdrag og bliver mere og mere sært. Søndag skulle præsident Ali Abdullah Saleh for tredje gang underskrive en aftale om at træde tilbage, men han stod af i sidste øjeblik.

Til gengæld samledes mængder af hans tilhængere bevæbnet med rifler og ceremonielle dolke udenfor De Forenede Emiraters ambassade, hvor de langtrukne forhandler om afslutningen af hans styre foregår. Vestelige ambassadører måtte evakueres i helikopter på grund af truslerne.

Yemen har været hærget af indre uro i fire måneder som en del af det arabiske forår. Mindst 180 mennesker er dræbt af styret under fredelige demonstrationer.

Planen for exit

Efter 33 år ved magten klamrer Saleh sig så vildt til magten, at mange mennesker har ladt livet i gaderne. Det internationale samfund, med vennen USA som deltager, har gjort sig umage for at åbne en ærefuld exit for ham, hvor han og hans nærmeste medarbejdere ikke bliver anklaget for de mange uhyrligheder i Yemens gader.

De seks nabomonarkier i Golfen har været førende i forhandlingerne om at få Saleh til at træde tilbage i løbet af en måned. Som belønning slipper han for at stå til ansvar for mange drab på demonstranter. Oppositionen er med på planen. Også Barack Obama støtter.

I henhold til planen skal vicepræsidenten overtage magten i Yemen 30 dage efter underskrivelsen. Dernæst skal en premierminister fra oppositionen arrangere et valg inden 60 dage.

Saleh har advaret verdenssamfundet om a Al-Queda kan tage magten, så derfor tøver han. I en TV-tale søndag dadlede han oppositionen for forhandlingernes kollaps.

Salehs argumenter

Ali Saleh sagde søndag, at den forhandlede fredsplan med oppositionen havde karakter af et ”statskup” arrangeret af hans seks fjender i Golfens kongedømmer, men at han trods sammensværgelsen ville træde tilbage.

Blot var der lige det problem, at han ikke vil godkende oppositionsledernes underskrifter, hvis ikke de underskriver på den rigtige måde.

I mellemtiden måtte endnu en demonstrant lade livet ved en af de vejspærringer, som præsidentens støtter rejste for at blokere for hundredetusinder af demonstranter.

Nu er golfstaterne så trætte af Saleh, at de truer med at stoppe processen. Iagttagere mener, at det kan udløse en borgerkrig i det meget fattige land. Problemet skulle være en aftale om de ting, der skal ske, efter han forlader magten.

Forhandlerne advarer Saleh om, at hvis han ikke giver sig nu, så bliver han stillet til ansvar for sine handlinger. Både USA, EU og Saudi Arabien forsøger at vride armen om på ham.

”Jeg sender dette budskab til vennerne i USA og EU, at min efterfølger vil være værre, end hvad vi har for tiden,” udtaler Saleh.

Demonstrationerne

De enorme demonstrationer imod Ali Saleh og hans styre er blevet en ugentlig foreteelse, hvor folk bærer landets nationale farver og læger iklæder sig hvide kitler. Styrker ledet af Salehs søn Ahmed åbnede ild imod demonstranterne i adskillige byer. Også søndag var fremmødet enormt.

Ledere af oppositionen underskrev den seneste aftale lørdag. Præsidenten nægter at godkende dem, fordi de skal skrive under ved en officiel begivenhed i paladset, hvor de nægter at møde op.

I øvrigt synes demonstranternes ledere ikke at bakke op om straffrihed for Saleh.

Præsidentens tale

Yemen havde nationaldag lørdag og i den anledning hold Ali Saleh en tale fredag.

”Velkommen til årsdag for vor enhed, frihed og demokrati og tillykke til alle mænd og kvinder. Tak for jeres gode og overvældende følelser,” sagde han. ”Jeg opfordrer alle brødre og søstre til at tage de hvide briller på snarere end de sorte.”

”Gennem de hvide brille vil alle se folk fra hele landet råbe: Ja til konstitutionel legitimitet. Nej til kaos. Nej til kup. Nej til vejblokader og censur. Ja til enhed, frihed, demokrati, sikkerhed, stabilitet og udvikling.”

”Jeg kan ikke andet end at udtrykke min taknemmelighed og anerkendelse til hele folket: mænd, kvinder, ledere, akademikere, intellektuelle, politikere og civilsamfundets ledere. Vort folk har modstået kupforsøg, utroskab og forræderi i fire måneder. Vort folk vil vedblive at være sikkert.”

I øvrigt opfordrede Ali Sahleh endnu en gang til et frit og demokratisk valg uden blodsudgydelser.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.