- Vi har ikke jo heller ikke fradragsret, hvis du er medlem af en bridgeklub eller en jagtklub, siger Karsten Hønge (SF). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Gul fagforening afviser omdiskuteret forslag: "Har ingen gang på jord"

26. sep 2019
Hvis du er medlem af en fagforening, kan du trække medlemskontingentet fra i skat. Det vil SF have ændret, så det kun gælder bestemte fagforeninger. Forslaget har ingen gang på jord, lyder det fra Ase.

Skal alle fagforeningsmedlemskaber være fradragsberettigede? Det er et spørgsmål, der skaber debat både inden for og uden for murerne på Christiansborg.

På et samråd i beskæftigelsesudvalget onsdag blev den socialdemokratiske minister Peter Hummelgaard blandt andet spurgt om regeringens holdning til differentieret fradrag for foreningskontingent. Fradraget skal ifølge regeringen ikke være differentieret.

LÆS OGSÅ: Parti vil fjerne fradrag til gule "forretninger" - Det skal skatteborgernes penge ikke gå til

Beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, er af en anden holdning. For ham er det vigtige spørgsmål, om fagforeningen løfter en samfundsmæssig opgave. Hvis den gør det, skal man kunne trække kontingentet fra, hvis ikke, så må man betale det fulde beløb.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vi har ikke jo heller ikke fradragsret, hvis du er medlem af en bridgeklub eller en jagtforening, siger Karsten Hønge (SF).

Differentieret fradrag

Baggrunden for sammenligningen af forskellige klubber og foreninger er en debat om reduceret fradrag, der opstod efter et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i Fagbladet Maleren. Her udtrykker Peter Hummelgaard (S), at det er hans holdning, at fradragene for de såkaldte “gule fagforeninger” skal reduceres, men han understreger samtidig, at det er hans personlige holdning og ikke regeringens. Det slog han også fast på onsdagens samråd.

SF fremsatte i foråret et lovforslag om netop at ændre lovgivningen om fradrag for kontingenter til fagforeninger. Det blev forkastet, da kun SF selv og Enhedslisten stemte for. Men det ændrer ikke på det grundlæggende spørgsmål om differentieret fradrag, mener Karsten Hønge.

- Vi synes, det er en rigtig god idé, at fjerne muligheden for at trække kontingentet fra i skat til fagforeninger, der ikke løfter en samfundsmæssig opgave, siger Karsten Hønge (SF).

LÆS OGSÅ: Hummelgaard: Fradrag til gule fagforeninger bør reduceres

Det handler ifølge SF-profilen om, at fagforeningerne skal forhandle overenskomster for sine medlemmer. 

- Man skal være i stand til som fagforening - eller den hovedorganisation som fagforbundet er medlem af - at kunne dokumentere, at man har tegnet overenskomst for mindst 25 pct. af sine medlemmer, siger Karsten Hønge (SF).

LÆS OGSÅ: Malerformand: Fjern fradraget for de gule forretninger

Frit valg

Hos Venstre lyder modargumentet, at hvis man reducerer fradraget for de gule fagforeninger, er der tale om en skattestigning for de personer, der vælger netop den type fagforeninger.

- For det skal ikke være dyrere at være dansker. Og jeg støtter sådan set det frie fagforeningsvalg i Danmark. Det betyder, at man skal have friheden til at vælge den fagforening, man ønsker - og friheden til slet ikke at være medlem af en fagforening, skriver Hans Andersen (V) i en SMS til A4 Nu. 

Hos en af de omtalte gule fagforeninger, Ase, møder forslaget fra Karsten Hønge (SF) heller ikke meget opbakning.

- Forslag om differentieret fradragsret har ingen gang på jord. Senest har beskæftigelsesministeren på regeringens vegne manet tanken om et sådan forslag eftertrykkeligt i jorden overfor Folketinget. Det skete på samrådet i beskæftigelsesudvalget om ulovligt fagforeningstvang, der til gengæld er en sag, som har et stort omfang med høje menneskelige omkostninger, og som alle kræfter burde kastes efter for at få løst, skriver adm. direktør i Ase, Karsten Mølgaard Jensen i en mail til A4 Nu.

LÆS OGSÅ: Raser over folk, der står uden for fagforeninger: "Nasserøve"