TEMA: VERDEN SET FRA ET FØRERHUS: Dieseltyve plager vognmænd over hele landet

17. jan 2011, 11:18
Tyve suger for millioner kroner diesel ud af danske lastbiler. Politiet anbefaler at sætte prop i tanken.

Der kan snildt være 700 liter dieselolie til en værdi af cirka 7.000 kroner i tanken på en lastbil.

Det har også tyveknægte opdaget.

"Det er voldsomt stigende problem på især rastepladser og transportcentre, hvor værdigt trængende østeuropæiske lastbilchauffører stjæler direkte fra tankene for at have brændstof til at komme hjem,"siger Christian Jensen, formand for brancheforeningen, Frie Danske Lastbilvognmænd, FDL

"Og der er efterhånden tale om et ikke ubetydeligt millionbeløb. Alene et vognmandsfirma fik for nylig stjålet dieselolie for 200.000 kroner," siger Christian Jensen.

Polsk chauffør pågrebet

En polsk lastbilchauffør blev for nylig grebet på fersk gerning, da han var i gang med at sjæle dieselolie fra en anden lastbil på en p-plads ved Køge.

En dansk chauffør opdagede i aftenmørket, at polakken var ved at suge diesel over til sin egen lastbil. Og andre østeuropæiske chauffører er på samme måde blevet afsløret.

Tyverierne får både politiet, Det Kriminalpræventive Råd og transportbranchens foreninger til at anbefale vognmændene at installere en såkaldt tankstuds.

Blokerer for slanger

Studsen blokerer med et gitter for de slanger, som tyvene bruger til at suge brændstof op af tankene.

Men tyvene har fundet på en enkel fidus til at undgå tankstudsen.

"De er begyndt med et jernrør at banke hul på brændstoftankene," siger Sten Nelting fra virksomheden KH Onestop, der bl.a. sælger sikringsudstyr til vognmandsbranchen.

Derfor har virksomheden udviklet en elektronisk brændstofalarm, der omgående giver vognmanden besked, når der forsvinder usædvanligt meget brændstof indenfor kort tid.

"Systemet registrerer også hvor i verden, der bliver tanket – hvor meget," forklarer Sten Nelting.

"Så det løser også et problem med bl.a. østeuropæiske chauffører, der stjæler diesel fra de lastbiler, de kører for en dansk vognmand," forklarer han.

Politikommissær Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi understreger, at dieseltyverierne ikke kun bliver begået af østeuropæere.

Set fra førerhuset

Avisen.dk bringer over en uge nyheder om arbejdslivet set fra eksportchauffør Thomas Pedersens førerhus.