2020Planen: DF vil sikre efterløn til indvandrere

12. maj 2011
De dårligst integrerede indvandrere får uventet hjælp fra DF i 2020forhandlingerne

Lavtlønnede indvandrere med mange børn og lange arbejdsløshedsperioder ser nu ud til at få en uventet hjælpende hånd af Dansk Folkeparti.

I 11. time af forhandlingerne om 2020-planen forlanger partiet nemlig særlige efterlønsgoder for personer med en pensionsopsparing på under en million.

Denne gruppe vil om få år primært bestå af indvandrere.

Pensioner vokser og vokser

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Alle med en uddannelse længere end gymnasiet har allerede opsparet over en million til livet som pensionist, og pensionerne for både faglærte og ufaglærte vil vokse eksplosivt i de kommende år.

Arbejdsmarkedspensioner blev nemlig først indført i 1989/1990 og er vokset støt siden. Om syv-otte år vil stort set alle på LO-/DA-området have rundet en million. Det vurderer A-kassernes Samvirke efter at have regnet på tal fra Forsikring og Pension.

Lille restgruppe ikke-millionærer

Der vil kun være en lille restgruppe tilbage, som både kan opfylde kravet om 30 år i a-kassen og under en million på pensionsopsparingen.

En del af restgruppen vil være selvstændige og vikarer, der aldrig fik sparet op, men størstedelen vil være lavtlønnede og have en meget svag tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil blandt andet være kvinder, der har fået mange børn og været på barsel, og personer med lange ledighedsperioder.

"Det er jo præcis de træk, der kendetegner de svage indvandrergrupper. Hele gruppen af faglærte og ufaglærte med en bare rimelig tilknytning til arbejdsmarkedet vil nå over en million, som pensionssystemet ser ud", siger Verner Sand Kirk, formand for A-kassernes Samvirke.

Han mener DFs forslag er et plaster på såret til de grupper, som har haft en svag tilknytning til arbejdsmarkedet.

Dybt godnat

Hvis forslaget om at tilgodese småsparerne ender som en del af den endelige 2020-plan, er det ikke med Socialdemokraternes gode vilje.

"Det virker dybt godnat, at Dansk Folkeparti vil holde hånden over dem, der har været længst væk fra arbejdsmarkedet. Hvad så med jord- og betonarbejderen og sosu-assistenten, der har passet deres arbejde det meste af et menneskeliv? Jo, de må stå tilbage med hatten i hånden. Det er ikke bare uværdigt. Det er simpelthen urimeligt", siger Carsten Hansen, gruppeformand for Socialdemokraterne.

Pia Kjærsgaard som figentræ

Han er heller ikke imponeret over intentionen om at frede efterlønnen for nogle få.

"Hvis Pia Kjærsgaard bliver ved med at hive figenblade som det her op af lommen, kommer hun snart til at ligne et helt figentræ. Hun forsøger jo bare at skjule, at hun står midt i en de facto afskaffelse af efterlønnen. Hvis jeg var DF-vælger, ville jeg tænke mig om en ekstra gang, før jeg satte mit kryds næste gang".

Ingen kommentarer

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti.

Pensioner i tal

Gennemsnitlig pensionsopsparing som 60-årig i dag:

Faglært: 839.000 kr.

Grundskole: 562.000 kr.

Gymnasiel uddannelse, mellemlang og lang uddannelse: Over en mio. kr.

Kilde: Forsikring og Pension