DF vil have minister til at lukke sprithullet

13. mar 2012
Dansk Folkeparti forlanger, at justitsministeren tegner et klart billede af, hvor store konsekvenser EUformandskabet får for politiets daglige arbejde.

Dansk Folkeparti kritiserer regeringen for at tillade, at EU-formandskabet skader politiets daglige arbejde.

Som Avisen.dk skriver i dag, er det er lettere for spritbilister at liste en brandert hjem i 2012, fordi politiet bruger mange ressourcer på at mandsopdække europæiske ministre under det danske EU-formandskab.

"Vi vil have justitsministeren til at give borgerne et overblik over, hvor store konsekvenser formandskabet har og får for politiets daglige arbejde. Det ville jo være synd at sige, at politiet vælter sig i solstrålehistorier for tiden," siger Peter Skaarup, der sidder i Folketingets retsudvalg.

Utrygge borgere

Han uddyber:

"Mange borgere er utrygge, fordi politiet nedprioriterer at efterforske mindre forbrydelser som indbrud. Hvis EU-formandskabet tvinger politiet til at lave yderligere nedprioriteringer, bliver det kritisk."

Sidst en dansk statsminister var formand for EU tilbage i 2002, fik politiet 270 millioner kroner i en såkaldt særbevilling, men sådan en har der - efter politikernes mening - ikke været råd til i år.

Der er med andre ord ikke bevilget en eneste krone til at dække politiets ekstraomkostninger.

'Jeg kan ikke lave razziaer'

I flere af landets politikredse får det konsekvenser for færdselssikkerheden.

"Når jeg udlåner 10-12 motorcykelbetjente til at eskortere ministre i hovedstaden, så kan de jo ikke ligge på vejene og lave fart- eller spritkontrol samtidig," sagde Erik Mather, der er leder af færdselspolitiet i Sydsjælland og på Lolland-Falster, tidligere til Avisen.dk

Politiets efterforskning vil også blive ramt.

"Fordi vi selv skal betale regningen under det her formandskab, vil det gå ud over vores efterforskning. Nogle af efterforskerne skal være med til at sørge for sikkerheden under topmøderne, og de kan jo ikke være to steder på en gang," sagde politiinspektør Benny Tollestrup fra Sydøstjyllands Politi tidligere.

Udbetaling af overarbejde

Betjentenes fagforening, Politiforbundet, frygter, at især afspadsering efter EU-formandskabet vil kunne mærkes, når borgere bliver ofre for forbrydelser.

"Det er vigtigt, at vi får klarhed over, hvor store hullerne bliver i politiets net. Hvis det viser sig, at nettet bliver for grovmasket, så må flertallet bag politiaftalen give penge til for eksempel udbetaling af overarbejde," mener Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

"Vi har i lang tid vidst, at EU-formandskabet ville komme, men noget tyder på, at den nye regering ikke har regnet rigtigt, når det kommer til konsekvenserne," lyder slutreplikken.