DF: Vikarordning vil knække fleksjobbere

25. jun 2013
Fire kommuner vil leje fleksjobbere ud som vikarer efter sommeferien. Dansk Folkeparti ryster på hovedet, og Enhedslisten er oprørte over, at aftalen med regeringen nu bliver udlagt som en vikarordning.

Et kommunalt vikarbureau for fleksjobbere er en dårlig ide, som risikerer at slå benene helt væk under de svageste på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkeparti efter nyheden om, at fire kommuner efter sommeferien åbner op for at ansætte personer i fleksjob, som de kan leje ud til private virksomheder helt ned til en uge ad gangen.

”Jeg tror, der er nogle fleksjobbere, der vil føle sig meget usikre og gå ned på det,” siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten stod som de eneste partier i Folketinget uden for aftalen om fleksjobreformen, der trådte i kraft 1. januar, og som åbnede op for såkaldte 'minifleksjob' helt ned til to timer om ugen.

EL: "Tåbelig sammenligning"

Enhedslisten har senere indgået en aftale med regeringen om en bonusordning på 25.000 for virksomheder, der vil ansætte de svageste fleksjobbere, og om forsøgsprojektet, som Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering beskrives som "en ordning á la vikarbureauer."

Hos Enhedslisten er der vrede over den udlægning, som projektet har fået af styrelsen.

”Jeg kan bare sige, at der står intet i aftalen mellem regeringen og Enhedslisten om, at disse fleksjobbere skal lejes ud til virksomhederne som vikarer. Det er en fuldstændig tåbelig sammenligning,” siger socialordfører Finn Sørensen.

Efter Avisen.dk's beskrivelse af sagen griber Enhedslisten ind for at forhindre, at forsøget ender som vikarbureau for syge på arbejdsmarkedet.

"Jeg har omgående rettet henvendelse til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for at få hende til at forklare kommunerne og hendes egen Styrelse for Fastholdelse og Rekruttering, at de er helt galt på den," siger Finn Sørensen.

S: Den klarer jobcenteret

Finn Sørensen mener, at aftalen med regeringen var møntet på fleksjobbere, som ikke umiddelbart er i stand til at blive ansat og indgå i et fællesskab på en virksomhed.

”Vi blev derfor enige om, at man kunne gøre et forsøg, hvor de forblev i ansættelse hos kommunen, og hvor de så blev udstationeret på virksomhederne i kortere tid for at se, hvordan det fungerede. Denne gruppe skal selvfølgelig have særlig støtte i den situation,” siger Finn Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om sagen.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen afviser dog kritikken.

Han betragter det som en selvfølge, at det enkelte jobcenter sikrer, at fleksjobberne bliver sendt ud i job, der passer til dem, og at de har mulighed for at sige fra.

”Selvfølgelig skal de kunne holde til det. Man får ikke syge mennesker i gang ved at presse dem, men ved at hjælpe dem. Der er sikkert nogle, der ikke kan holde til at blive sendt rundt til forskellige arbejdspladser, men der er garanteret andre, som kan,” siger Leif Lahn Jensen.

Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti levner ikke projektet mange chancer for succes, og kalder fleksjob-vikarerne for "en mærkelig tanke".

”Fleksjobberne med de få timer er de allermest sårbare, og at kunne sende dem ud som i et vikarbureau, skaber ikke ligefrem den ro i tilværelsen, de har brug for,” siger han.