DF-profil om europæisk mindsteløn: "Det er simpelthen til grin"

14. jan, 17:25

LÆNGE VENTET – men ikke velkommen.

I flere måneder har danske politikere og fagbevægelsen ytret deres berettigede bekymringer om en europæisk mindsteløn. Et forslag, der på alle mulige måder er en stor trussel mod den danske model. 

Nu er EU-Kommissionens udspil om en europæisk mindsteløn så blevet offentliggjort.

Lad mig sige det som det er -  det er ganske enkelt én stor omgang varm luft, der bekræfter, at vi har alt at frygte. EU har ikke kunnet mande sig op til at lave en eneste juridisk formulering, der bare et øjeblik kan dulme frygten hos danske lønmodtagere. I stedet fremhæver EU-udspillet hvorfor en EU-indgriben er en sejr for alle. 

Det er simpelthen til grin.

KOMMISSIONEN har åbenbart tænkt sig at fortsætte med at spise os af med tomme hensigtserklæringer om, at de nordiske aftalemodeller ikke skal ødelægges. MEN det er tomme løfter uden nogen som helst juridisk værdi, da det i sidste ende bliver EU-Domstolen, der skal fortolke lovgivningen, og det vil næppe falde ud til Danmarks fordel. Tidligere sager har vist, at når først den aktiviske EU-Domstol kommer i gang, bliver Danmark jordet af juristerne i Luxembourg.

Med andre ord; når først idéen spirer i EU-systemet, kan vi ikke vide os sikre i Danmark. 

Bekymringerne har været mange, men de, der påstår at værne om den danske model, er blevet lullet ind i falsk tryghed af EU-Kommissionen. Socialdemokratiet og store dele af fagbævelsen har ladet sig spise af med tomme hensigtserklæringer om, at EU ikke vil smadre den danske model.

Dog ikke hos Dansk Metal. Her har formanden, Claus Jensen, eksempelvis kaldt en eventuel lovgivning om en europæisk mindsteløn for en »kastrering« af den danske fagbevægelse.

NÅR CLAUS JENSEN advarer så hårdt imod forslaget, kan man undre sig over, hvorfor resten af fagbevægelsen og Socialdemokratiet ikke spiller samme med på samme melodi?

Omvendt går S-lejren og praler med, at man har presset ’’garantier’’ ud af Kommissionen. 

Men der er ikke meget at prale med. Paradoksalt nok er den skøre idé født hos Socialdemokratiets egen spidskandidat, Frans Timmermans, der i valgkampen advokerede stærkt for en minimumsløn i alle medlemsstater. Senere blev idéen overtaget af Ursula von der Leyen fra den konservative gruppe, der med Socialdemokratiets stemmer blev valgt som EU-Kommissionsformand.

S-hykleriet er så tykt, at man kan skære i det.

DER FOREGÅR givetvis en stor dansk lobbyindsats mod forslaget, men det er hverken selfies eller pindemadder med EU's beskæftigelseskommissær, der kommer til at redde den danske model.

Det gør benhård jura derimod, og heldigvis for fagbevægelsen, har Dansk Metal fra starten forstået alvoren, og set lige igennem Kommissionens skåltaler om nationale hensyn. Tak for det.

 Det er på høje tid, at vi vender bøtten. Præmissen er ganske enkelt forkert. Det kan simpelthen ikke passe, at EU´s altomsiggribende magt er blevet så stor, at vi skal frygte en afmontering af den danske model.  

VI SKAL HVERKEN have kompromisser, garantier, hensigtserklæringer eller skåltaler. Forslaget skal derimod trækkes tilbage hurtigst muligt. Anderledes kan det ikke være.

Det er muligt, at Socialdemokratiet og dele af fagbevægelsen vil lade sig spise af – det vil jeg simpelthen ikke.

Det burde være en selvfølge, at den danske model er ukrænkelig, og det kalder på, at Danmark én gang for alle fortæller Bruxelles, at EU skal holde sig langt, langt væk. Og det gælder både velfærd, grænsekontrol og arbejdsmarkedspolitik.

 Desværre står jeg og Dansk Folkeparti alene med det budskab.