DF-profil om dagpenge i Østeuropa: Ren misbrug

20180606-153406-A-1920x1277we__1_
Det er langt fra godt nok, at et stigende antal østeuropæere tager deres danske dagpenge med til deres hjemlande, mener DF's, Morten Messerschmidt. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
6. feb. 2020 21.37
Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, langer hårdt ud efter østeuropæere, som tager danske dagpenge med til deres hjemlande.

EU's regler betyder, at EU/EØS-borgere kan tage tre måneders dagpenge med til deres hjemland. Og nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at antallet af østeuropæere, som benytter sig af fidusen, er mere end fordoblet til 1.570 personer i løbet af den treårige periode fra 2016 til 2018, skriver bt.dk

LÆS OGSÅ: Thorning tordnede mod skattely: 'Det er uacceptabelt'

Udviklingen får DF's EU-ordfører, Morten Messerschmidt, til at ringe med alarmklokken.

- Det er ren misbrug af dagpengesystemet. Østeuropæere kigger med sultne øjne på det danske velfærdssamfund, og EU-reglerne tvinger os til at åbne kassen, siger han til bt.dk.   

Hensigten med reglerne er, at dagpengemodtagerne får tid til at finde sig et nyt job i hjemlandet, men nye tal viser, at langt de fleste vender næsen mod Danmark, når dagpengene holder op med at gå ind på bankkontoen.

Således vendte 85 procent af rumænerne inden for seks måneder tilbage til Danmark i 2018, mens tallet for polakker var 81 procent. 

Samtidig har EU-kommissionen til hensigt at udvide ordningen, så den løber i seks måneder i stedet for tre måneder. Dertil kommer, at man kun skal arbejde en måned i Danmark for at åbne porten til det danske dagpengesystem. For tiden er der dog et mindretal blandt EU-landene, som blokerer for udvidelsen. 

Men ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er der dog ikke grund til at gå i panik over udviklingen, da der stadig er forholdsvis få, som benytter sig af finten.  

- Men det er bekymrende, at antallet stiger ret kraftigt. Derfor arbejder regeringen meget hårdt for, at EU ikke udvider ordningen til at seks måneder, siger han og pointerer:

- Vi vil insistere på, at det skal være nemmere at kontrollere, at folk i andre lande rent faktisk forsøger at finde et job, mens de får dagpenge fra Danmark. 

LÆS OGSÅ: Ærlig TV2-legende: 'Medicinerede mig selv med sprut'