En ny forsøgsordning med el-løbehjul i Danmark har vakt stor debat - senest da 14 personer i weekenden blev anholdt og sigtet for spritkørsel på de motoriserede løbehjul i København. 

Forsøgsordningen er kun et halvt år gammel, men nu kræver Dansk Folkeparti og flere organisationer, at transportminister Benny Engelbrecht (S) skrider ind overfor for det populære transportmiddel. 

Det skriver TV2. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

- Det er et problem. Det tror jeg, de fleste, der har bevæget sig rundt i Aarhus eller København, har oplevet. De skaber utryghed. Man er nødt til at gribe ind og lave en regulering af det, før det tager fuldstændig overhånd, siger Morten Messerschmidt, miljøordfører og fungerende politisk ordfører hos Dansk Folkeparti til TV2. 

LÆS OGSÅ: Danskerne i ny undersøgelse: Chefen siger nej til shorts på job 

I alt er der i de seneste weekender rejst 52 sigtelser for spiritus-påvirket løbehjuls-kørsel i Købehavn. 

Dansk Folkepartis krav bakkes op af Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet.

- Det er uholdbart, at cykelstierne skal rumme køretøjer med vidt forskellige bevægelsesmønstre og hastigheder, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet til Jyllands-Posten.

Det kan nemlig skabe fare, mener Rådet for Sikker Trafik.

- Det forhold, at man har tilladt køretøjer, som kører langt hurtigere, skaber konflikter og ulykker, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, til avisen.

De findes jo 

Hos Venstre er transportordfører Kristian Pihl Lorentzen for at skrue på antallet af el-løbehjul i danske storbyer. 

- Måske skal vi have strammet op på reglerne. Der er jo ingen, der ønsker 3-4000 af dem i København, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Men som udgangspunkt vil han afvente den evaluering af forsøgsordningen, som efter planen afsluttes i januar næste år.

- De er jo opfundet, og vi kan ikke afskaffe dem. Nu lader vi forsøget køre, men hvis der er et problem, skal vi selvfølgelig gribe ind med det samme, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil også afvente evalueringen af forsøgsordningen. Han har ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt TV 2 en skriftlig kommentar.

- Et bredt flertal i Folketinget har bakket op om at sætte forsøgsordninger med små motoriserede køretøjer i gang. Forsøgsordningerne skal evalueres efter et år, og det arbejde forventes færdigt i januar 2020. Jeg afventer derfor resultaterne af de igangværende evalueringer, skriver Benny Engelbrecht til TV 2.