DF: Pinligt Ellemann!

16. mar 2011
Det er pinligt og en falliterklæring for regeringen, at Miljøminister Karen Ellemann V bruger ulovlige håndværkere i sit hjem, siger Dansk Folkeparti, der vil have bedre kontrol med østarbejdere i Danmark.

Det er pinligt og en falliterklæring for regeringen, at Miljøminister Karen Ellemann (V) bruger ulovlige håndværkere i sit private hjem.

Så kontant er dommen fra Dansk Folkeparti, der på baggrund af sagen om Karen Ellemanns brug af tyske håndværkere, der ikke er tilmeldt RUT-registret, vil have bedre kontrol med østarbejdere i Danmark.

”En minister skal holde sig for god til at renovere sin villa med udenlandsk arbejdskraft med rod i papirerne,” siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

”En minister skal overholde alle regler. Det er ikke særlig godt for Ellemann, at hun bruger udenlandsk arbejdskraft, der arbejder ulovligt i landet.”

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

 

DF: Skal ikke træde ved siden af igen

"Det er en meget uheldig og dum sag for ministeren. Hun bør ikke træde ved siden af igen på den måde. Hun bør holde sin sti helt ren. Det er for dumt, at hun ikke har styr på den slags. Alle ved jo at pressen graver i ministerens sager,” siger Bent Bøgsted.

Det tyske firma, der renoverer ministerens bolig, kan ikke fremvise en tilmelding til RUT.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen administrerer blandt andet RUT og momstilmeldinger. Her fastslår kontorchef Jørgen Wissing Jensen, at styrelsen ikke har nogen registrering på adressen. Arbejdstilsynet har nu anmeldt ministerens tyske håndværker til SKAT og politiet. Firmaet står til en bøde på 10.000 kr.

DF vil nu have sagen undersøgt nærmere.

”Det er da interessant, at det ministeren og hendes kæreste, der selv har hyret de her tyskere. Hvis firmaet ikke er tilmeldt RUT på korrekt vis, må man jo spørge sig selv, om de betaler skat og moms? Hvad mon de tyske håndværkere får i løn? Det må Beskæftigelsesministeren og Arbejdstilsynet nu finde ud af,” siger Bent Bøgsted.

”Den her sag er en falliterklæring for RUT-registret og for regeringen. Det viser, RUT ikke fungerer. Vi vil have strammet reglerne for EU-borgeres adgang til Danmark, men det tillader EU os jo ikke.”

Det er tømrermester Robert Lang og hans tømrersvend, der arbejder på villaen.

"Sidste år fik jeg en bøde for ikke at være tilmeldt RUT, da vi arbejdede på Frederiksberg. Så det vil jeg ikke risikere igen," siger Robert Lang til 3F.

 

Avisen.dk har tidligere i dag sendt disse spørgsmål til Karen Ellemann:

Hvad får de tyske håndværkere i timeløn?

Får de løn efter en dansk overenskomst?

Får de feriepenge, pension, overarbejdstillæg?

Hvorfor har ministeren ikke hyret nogle af de mange danske håndværkere, der er ledige?

Hvad er ministerens kommentar til den meget hårde kritik, der kommer fra Dansk Folkeparti og Henning Jørgensen, professor på Aalborg Universitet, der mener, at du bør gå af som minister af moralske årsager?

 

Ministeren ønsker dog ikke at svare på flere spørgsmål, oplyser hendes spindoktor Martin Vith Ankerstjerne i en email: "Ministeren har lavet et interview og har ikke noget at tilføje."

LÆS INTERVIEW MED KAREN ELLEMANN HER

FAKTA om RUT

Den private husejer kan kontrollere, om det udenlandske firma er tilmeldt RUT, ved at gå ind på www.virk.dk/rut. Hvis firmaet ikke er tilmeldt, skal husejeren selv senest tre dage efter byggeriets start tilmelde firmaet.

Ved årsskiftet blev bygherren, også kaldet hvervgiveren, desuden forpligtet til at sikre sig, at de hyrede udenlandske mestre og firmaer er tilmeldt RUT. Gør bygherren ikke det, kan det koste 10.000 kroner i bøde.

Ellemann hyrede firmaet sidste år og slipper derfor for en bøde. Ministeren siger til Avisen.dk, at det er firmaets ansvar alene at tilmelde sig RUT.