DF og EL: Klar til forhandling om herognujob

27. aug 2013, 17:13
DF og EL mener, at en milliard er for lidt til at booste beskæftigelsen i håndværks og anlægsbranchen. Men idéen er så god, at begge partier er villige til at forhandle om regeringens udspil om anlægspuljen.

Hvis det står til Dansk Folkeparti og Enhedslisten, så vil der i 2014 blive job til håndværkere, der har forstand på at energirenovere for eksempel kommunale skoler og plejehjem.

De to partier er klar til at lægge arm med regeringen under de kommende finanslovsforhandlinger.

Den ene milliard kroner, som regeringen har afsat i dagens finanslov-udspil i en såkaldt anlægsreserve, er nemlig for lidt for partierne.

"Vi er bekymrede over, at regeringens eget skøn viser, at beskæftigelsen er lavere, end da den kom til magten. Vi vil selvfølgelig gerne forhandle om blandt andet anlægspuljen, men vi synes ikke, at en milliard er nok," siger Frank Aaen, finansordfører for Enhedslisten (EL).

Hans kollega fra Dansk Folkeparti (DF) er rørende enig.

"En milliard kan give noget, men deles den ud over kommuner og regioner, så er der ikke meget til den enkelte enhed," siger finansordfører René Henriksen.

Brug pengene på isolering

For Enhedslisten er det vigtigt, at anlægspuljen kommer til at skabe grønne job. Partiet foretrækker, at puljen øremærkes til energirenoveringer i kommuner og regioner.

"Det er jo det, der ligger øverst hos os. Det er jo inden for den grønne omstilling, men en milliard er jo ikke mange arbejdspladser. Så mange penge er det jo heller ikke," siger Frank Aaen fra EL.

Og for en gangs skyld er den yderes venstrefløj enig med den yderste højrefløj.

"Det er ikke fjernt for os at gå ind at kigge på, hvad der kan booste beskæftigelsen. En pulje, der bliver brugt på for eksempel energirenoveringer, vil hjælpe både beskæftigelsen og giver kommunale besparelser," siger René Christensen fra DF.

Hverken DF eller EL er pjattede med Dansk Byggeris forslag om at bruge anlægspuljen på vedligeholdelse af landets veje. Det kan ellers skabe job til ufaglærte og folk, der har en anlægsstruktør-uddannelse.

"Større vejprojekter har det med at gå til større udenlandske firmaer, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at det er danskere, der får gavn af puljen," mener DF'eren.

Hverken DF eller EL vil af strategiske årsager sætte tal på, hvor mange milliarder anlægspuljen skal være på.

Ikke noget hip hurra fra EL

Regeringen har sagt, at den er villig til at forhandle med alle partier, men meget tyder på, at der kommer til at stå Enhedslisten på de fleste, hvis ikke alle elementer.

Finansminister Bjarne Corydon (S) skal dog ikke glæde sig for tidligt, hvis du spørger partiets finansordfører.

"Jeg kan ikke se, at vi bare umiddelbart stemmer ja til en finanslov, der er så slap. Regeringen har desuden foræret milliarder til erhvervslivet og forringet vilkårene for kontanthjælpsmodtagerne, så den kan ikke regne med, at vi bare siger hip hurra," siger Frank Aaen.