DF og EL: Gravide frisører skal hjælpes nu

9. mar 2011
DF kræver, at Karen Ellemann og Inger Støjberg viser, at de kan samarbejde. Enhedslisten vil have de gravide frisører hjem fra arbejde nu

Miljøordførerne fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver nu regeringen til ansvarlig for gravide frisørers arbejdsforhold

Som Avisen.dk har beskrevet i dag, anbefaler Miljøstyrelsen, at de gravide holder sig fra hårfarve, hårlak, parfumer og parabener. Men de gravide frisører er tvunget til at arbejde med alle kemikalierne under deres graviditet.

Miljøstyrelsen lovgiver ikke om gravides forhold, når de er på arbejde. Det ligger under Arbejdstilsynet og dermed beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

”Jeg er fuldstændig ligeglad med, om det formelt ikke er miljøministeren, der har ansvar for dem, der er på arbejde, men så må hun arbejde sammen med Inger Støjberg. Det indtryk jeg står tilbage med er to ministre, der ikke kan samarbejde,” siger miljøordfører for Dansk Folkeparti Jørn Dohrmann.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Miljøminister vil beskytte gravide

Miljøminister Karen Ellemann udsendte for tre uger siden en pressemeddelelse med overskrifter ”Miljøminister vil beskytte gravide mod hormonforstyrrende stoffer”

Her siger Karen Ellemann blandt andet, at hun vil have undersøgt, hvilke stoffer de gravide udsættes for, når de bruger dagligdagsprodukter som shampoo og cremer:

”Vi ved, at fostre er særligt følsomme overfor hormonforstyrrende stoffer, men vi kender ikke de præcise konsekvenser. (..) hvis det viser sig, at gravide udsættes for hormonforstyrrende stoffer i en grad, der kan være skadelig for deres ufødte børn, vil jeg selvfølgelig skride ind overfor brugen af stofferne i produkter til gravide,” siger Karen Ellemann i pressemeddelelsen.

Det får Jørn Dohrmann til at stå fast på, at det er miljøministeren, der skal handle.

”Nogen bør stoppe det her svineri, som de gravide frisører er udsat for. Det er Miljøministeriet, der har viden på det her område, og så må Karen Ellemann simpelthen træde i karakter. Når det er en dårlig sag vil ingen ministre røre ved den. Frisørernes problemer har stået på i lang tid, og så må nogen gøre noget,” siger Jørn Dohrmann.

De gravide frisørers arbejde skal stoppes

Enhedslisten stiller derimod Inger Støjberg til ansvar. Sundhedsordfører Per Clausen stiller nu sprøgsmål til, om beskæftigelsesministeren vil tage initiativ til et forbud mod, at gravide frisører arbejder med de giftige stoffer, som Miljøstyrelsen anbefaler alle gravide at undgå.

”Vi har tidligere prøvet helt at få forbudt disse stoffer udenom EU, men det var der ikke flertal for i Folketinget. I stedet burde man så for det første øjeblikkeligt sørge for, at de gravide frisører ikke tvinges til at arbejde med stofferne, når der er så kraftig mistanke om, at de er skadelige. Imens kunne man så få lavet den undersøgelse, der beviser om den mistanke er berettiget,” siger Per Clausen.

Pres på frisørbranchen

Det vil betyde, at de mange gravide frisører skal sendes hjem fra arbejde i hele graviditeten eller kun kan have meget begrænsede arbejdsopgaver. En stor udgift for frisørmestrene, der hovedsageligt har unge kvinder i den fødedygtige alder ansat, og på arbejdspladser med kun to-tre ansatte.

Hvis det lægger yderligere pres på frisørbranchen, vil det kun være godt, mener Per Clausen.

”Hvis de klynker i frisørbranchen og siger, det er dyrt og upraktisk, vil jeg sige, at de må løse deres arbejdsmiljøproblemer, som alle andre brancher har gjort ved at udfase de her stoffer. Hvis prisen så bliver lidt højere, så er det da bedre end at der føred børn, der har været udsat for det her,” siger sundhedsordfører Per Clausen

Rådene til gravide
  • Farv ikke hår mens du er gravid eller ammer
  • Vælg altid uparfumerede produkter, og lad være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer
  • Undgå at bruge produkter på spraydåse, og lad være med at male, mens du er gravid og ammer

Kilde: babykemi.dk, Miljøstyrelsen