DF: Cypernveteraner må vige andre skal til

20. feb 2014, 12:45
Dansk Folkeparti vil ikke ændre i lovforslag for Cypernveteraner med psykiske skader, fordi det ifølge partiet vil trække andre veteraners sager i langdrag. Venstre, SF og Enhedslisten er villige til at se på den forældelsesfrist, der forskelsbehandler veteranerne.

Ny lov forskelsbehandler Cypern-veteraner, men det vil Dansk Folkeparti ikke ændre på her og nu.

Partiet frygter, at en række arbejdsskadesager trækkes i langdrag, hvis politikerne skal se på den forældelsesfrist, der betyder, at kun en mindre del af de danske FN-soldater, der var på Cypern fra 1964 til 1994, får lettere ved at få erstatning, hvis de senere i livet får diagnosen post-traumatisk stress.

"Der sidder veteraner og venter og venter. Hvis Cypern-veteranerne også skal med, må det ske ved et senere lovforslag," siger Marie Krarup, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.

"Det vil ikke være okay at trække lovbehandlingen i langdrag," siger hun.

Partiet undrer sig desuden over, at veteranerne fra missionen ikke har råbt højt noget før.

"Vi har ikke hørt fra Cypern-veteraner. Denne lov har jo først og fremmest noget at gøre med veteraner fra Balkan og Afghanistan, fordi vi har haft mange sager derfra," siger Marie Krarup.

I klemme

Loven, der altså kun delvist omfatter Cypern-veteranerne, kommer til at betyde, at bevisbyrden i soldaters arbejdsskadesager bliver lettere at løfte.

Men det er kun soldater, der har været udsendt fra 1984 og frem, som får glæde af loven. De, der har været udsendt fra 1964 til 1983, får en lang næse.

Enhedslisten har spurgt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), om det er muligt at ændre forældelsesfristen, og det er SF's beskæftigelsesordfører glad for.

"Cypern-veteranerne ser ud til at komme i klemme, og derfor er der grund til at få sagen belyst nærmere," siger Eigil Andersen.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er enig.

"Jeg har brug for at blive klogere på, hvad der er op og ned i sagen. Men jeg ser selvfølgelig positivt på at overveje det her forældelsesspørgsmål, hvis det afskærer nogle, der har et berettiget krav, fra at få optaget deres sag," siger han.

Hjælp fra eternitarbejdere?

SF ser en parallel til en ældre sag, der måske kan hjælpe Cypern-veteranerne.

"I 2011 vedtog Folketinget i enighed at hjælpe en anden gruppe, der blev ramt af forældelsesfristen på 30 år i forældelsesloven. Det drejer sig om arbejdsskadede, der typisk havde arbejdet på Dansk Eternitfabrik i Aalborg, hvor arbejdet med asbest i sin tid kunne give lungehindekræft, som kan være mere end 30 år om at udvikle sig. I den forbindelse blev forældelsesfristen ophævet," siger beskæftigelsesordfører Eigil Andersen.

Beskæftigelsesudvalget vil ifølge Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr drøfte sagen på et møde i eftermiddag. Han mener ikke, at en ændring vil trække andre veteraners arbejdsskadesager i langdrag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren.