De videregående uddannelser skal ikke længere være tvunget til at begrænse antallet af engelsksprogede studiepladser. Det mener den nye regering, der i det såkaldte forståelsespapir skriver, at de vil »fjerne loftet over engelsksprogede uddannelser«.

Men fjernes loftet, vil regeringen bryde med det brede SU-forlig fra 2013, lyder det fra Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl. Det skriver Dagbladet Information torsdag.

- Det er klart, at hvis de vil gå ind og fjerne det, så er det rent forligsbrud, siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Information.

Nyhedsbrevet A4 Morgen
- giver dig overblik

SU-forligskredsen fik i 2013 efter pres fra Dansk Folkeparti indsat et loft på 400 millioner kroner årligt for, hvor meget SU der kan gå til udenlandske studerende. Og det loft blev nået sidste år. Derfor har universiteterne det seneste år måttet finde på løsninger, der kan reducere antallet af udenlandske studerende med godt 1.000.

Tidligere på ugen beskrev DR, at IT Universitetet i København har oplevet et markant fald i ansøgere til deres uddannelser. Det skyldes, at der er færre udenlandske studerende, der har søgt ind. Universitetet har nemlig indført et krav om, at ansøgerne skal have dansk på A-niveau, for at overholde de politisk fastlagte regler.

Både De Radikale og Socialdemokratiet fastholder over for Information deres ønsker, og forleden skrev formand for De Radikale, Morten Østergaard, på Twitter:

»Glad for at loftet over engelsksprogede uddannelser snart kan parkeres som en håbløs uddannelsespolitisk parentes, der kun kortvarigt fik lov at modvirke internationaliseringen af danske uddannelser.«

Konsekvenserne af den tidligere regerings politik viste sig allerede sidste år. I november skrev Information, at Aalborg Universitet har måttet lukke syv uddannelser, mens Aarhus Universitet har lukket to. Samtidig har Københavns Universitet fået 120 færre naturvidenskabsstuderende. Og på Copenhagen Business School er der kommet 400 færre pladser på studier i finansiering, innovation og ledelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), da hun er på ferie.